NEMOJTE DA SE OGREŠITE NA BOŽIĆ! Oglasio se protojerej i otkrio JEDINI pravi način za paljenje sveća u crkvi - SRBI SU BILI U OZBILJNOJ ZABLUDI!

Autor: D.B.

Vesti

04.01.2024

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetlost sveće simbolizuje Božanstvo, jer Bog u koga vernici veruju, živi u nepristupačnoj svetlosti.

NEMOJTE DA SE OGREŠITE NA BOŽIĆ! Oglasio se protojerej i otkrio JEDINI pravi način za paljenje sveća u crkvi - SRBI SU BILI U OZBILJNOJ ZABLUDI!

Foto: Tanjug/N. JOVANOVIĆ

Sveće, paljenje sveća

Kada je reč o paljenju sveća u crkvi, postoji određeni običaj i ritual koji se pridržava. Sveće se koriste u bogosluženju, a vernici ih prislužuju za različite svrhe: za upokojene, za zdravlje svojih najbližih, i za Krsnu slavu. Svetlost sveće ima duboko simbolično značenje u Pravoslavnoj crkvi - predstavlja simbol Božanstva, jevanđelskog učenja i toplinu molitve i ljubavi.

Svetlost sveće simbolizuje Božanstvo, jer Bog u koga vernici veruju, živi u nepristupačnoj svetlosti. Gospod Isus Hristos je nazvan „Sunce pravde“, a svetlost sveće predstavlja svetlost Hristovog, jevanđelskog učenja, koja osvetljava životne puteve vernika.

Kada se sveća prislužuje za pokoj duše, vernici se prekrste i izgovore određenu molitvu. Sveća simbolizuje prelazak duše umrlog iz zemaljskog života u večni život, gde sija svetlost lica Božijeg.

Kada se sveća prislužuje za zdravlje, vernici se takođe prekrste i izgovore određenu molitvu. Sveća predstavlja molitvu za zdravlje, sreću i napredak.

Interesantna činjenica je da se sveće prislužuju i na praznicima kao što su Božić, Vaskrs i drugi praznici, za upokojene. Ova praksa možda nije poznata mnogima, ali predstavlja važan deo verskog običaja.

Postoji pogrešno mišljenje među narodom da gornji deo gorionika za sveće treba da bude rezervisan za zdravlje, a donji deo za upokojene. Međutim, protojerej Srećko Zečević ističe da ova podela nema smisla, jer su u Božijim očima svi živi, te se sveća može prislužiti i za zdravlje i za upokojene bilo gde na gorioniku.

Sveća treba da bude od čistog pčelinjeg voska, simbolizujući čistotu i mirisnu dušu vernika i njegove porodice.

Uzimajući u obzir sve ove detalje, paljenje sveća u crkvi ima duboko simbolično značenje i predstavlja važan deo pravoslavnog bogosluženja.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading