OGLASIO SE VERSKI ANALITIČAR: DA LI PRAVOSLAVCI TREBA DA SLAVE NOVU GODINU TOKOM BOŽIĆNOG POSTA? Ovako je jedino ispravno obeležiti praznik

Autor: D.B.

Vesti

30.12.2023

09:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko se pridržavate verskih običaja, završetak Božićnog posta i proslava Nove godine mogu predstavljati izazov.

OGLASIO SE VERSKI ANALITIČAR: DA LI PRAVOSLAVCI TREBA DA SLAVE NOVU GODINU TOKOM BOŽIĆNOG POSTA? Ovako je jedino ispravno obeležiti praznik

Foto: shutterstock


Ova nedelja označava kraj Božićnog posta, perioda uzdržavanja od hrane i pića koji praktikuju pravoslavni hrišćani. Međutim, postavlja se pitanje kako pravoslavni hrišćani mogu da proslave Novu godinu na način koji se uklapa u verski život.

Verski analitičar Željko Injac deli svoje stavove o ovoj temi, ističući da doček Nove godine prema novom kalendaru pada u period Božićnog posta. On naglašava da slavlja mogu da se praktikuju tokom posta, ali umereno. Pravoslavnima nije zabranjeno da slave Novu godinu, ali se kalendarski ne uklapa u verski život, te je izazov proslaviti je sa posnom trpezom, bez preteranog veselja, opijanja i preglasne muzike.

Značaj Nove godine iz hrišćanske perspektive

Injac dalje diskutuje o značaju Nove godine iz hrišćanske perspektive, ističući da vera u Novu godinu za one koji nisu vernici predstavlja pseudoreligiju. On opisuje iščekivanje da nova godina donese nešto dobro kao nerealni optimizam, naglašavajući da sama Nova godina vernicima ne znači ništa.

Vera u progres

Pored toga, Injac istražuje i verovanje u progres kao neku vrstu vere, ali naglašava da ta vera nije jasno definisana, a progres niko ne garantuje. U zaključku, on savetuje da treba biti optimističan, ali istovremeno i realan, te ističe da sama crkva obeležava po starom kalendaru molepstvijem doček Nove godine, moleći se da u njoj ne bude ratnih sukoba, bolesti, gladi i drugih nesreća.

Ukoliko se pridržavate verskih običaja, završetak Božićnog posta i proslava Nove godine mogu predstavljati izazov. Ipak, kao što ističe Željko Injac, biti optimističan, ali istovremeno realan, može biti put ka pravilnom obeležavanju ovih verskih i društvenih događaja.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading