DANAS SU OCI - JEDAN OD NAJRADOSNIJIH HRIŠĆANSKIH PRAZNIKA! Važno je da se ispoštuju OVI OBIČAJI, a evo šta NIKAKO ne sme da se radi!

Autor: D.B.

Vesti

31.12.2023

08:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mališani obožavaju ovaj praznik.

DANAS SU OCI - JEDAN OD NAJRADOSNIJIH HRIŠĆANSKIH PRAZNIKA! Važno je da se ispoštuju OVI OBIČAJI,  a evo šta NIKAKO ne sme da se radi!

Foto: Shutterstock

Porodica proslavlja praznike

 

Danas pravoslavni vernici obeležavaju praznik Oci, koji se svake godine slavi prve nedelje pred Božić. Ovaj porodični praznik, zajedno sa Matericama i Detinjcima, ima poseban značaj u srpskoj tradiciji. Jedan od zanimljivih običaja vezan za Očeve je vezivanje očeva za noge unapred pripremljenim kanapom, čime deca simbolično "dreše" očeve. Ovaj običaj doprinosi porodičnoj atmosferi, razumevanju i poštovanju među članovima porodice.


Deca se trude da unapred nabave konopce kako bi spremno dočekala dan Očeva. Očevi, s druge strane, pokušavaju da sakriju sve konopce, stvarajući tako zanimljivu dinamiku između dece i očeva. Na sam praznik, deca vezuju očeve za neki predmet, poput kreveta ili stolice, kako bi ih "dresirala" i na taj način sebi obezbedila poklone. Ovaj običaj stvara veselu atmosferu u porodici i često rezultira smešnim situacijama.

Kada deca uspeju da uspešno "drešu" očeve, očevi im daruju slatkiše i druge poklone. Ovo predstavlja simboličan čin ljubavi i pažnje unutar porodice. Važno je napomenuti da se na Oce vezuju svi muškarci u domaćinstvu, a ponekad i gosti koji imaju decu. Ovakav običaj jača porodične veze i stvara nezaboravne trenutke za sve ukućane.

Oci, Materice i Detinjci su praznici koji podstiču porodično okupljanje. Domaćice pripremaju svečani ručak na kome se okuplja cela porodica, stvarajući priliku za provođenje prijatnih trenutaka zajedno. Ovi praznici doprinose jačanju porodičnih veza, slozi i poštovanju među članovima porodice, čineći porodicu jakom i zdravom. Upravo je porodica temelj društva i zajednice, te je važno negovati ove tradicije koje doprinose njenom očuvanju.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading