POVREMENI POST POVEĆAVA RIZIK OD OVE BOLESTI? Šanse da je dobijete porasle, tvrdi studija

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bezbednost povremenog posta dovedena je u pitanje.

POVREMENI POST POVEĆAVA RIZIK OD OVE BOLESTI? Šanse da je dobijete porasle, tvrdi studija

Foto: YouTube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

Ograničavanje vremena obroka na samo osam sati dnevno povezano je sa 91 odsto povećanim rizikom od smrti od srčanih bolesti u studiji objavljenoj u ponedeljak u Čikagu. Američko udruženje za srce objavilo je samo sažetak, ostavljajući naučnike da spekulišu o detaljima protokola studije. Studiju su pregledali drugi stručnjaci pre objavljivanja, navodi AHA.

Intervencije u načinu života koje imaju za cilj gubitak težine su pod lupom jer nova generacija lekova pomaže ljudima da izgube kilograme. Neki lekari su doveli u pitanje nalaze studije, rekavši da su mogle biti iskrivljene zbog razlika - kao što je osnovno zdravlje srca - između pacijenata koji gladuju i grupe za poređenje, čiji su članovi konzumirali hranu tokom perioda od 12 do 4 sata.

- Vremenski ograničena ishrana je popularna kao sredstvo za smanjenje unosa kalorija - rekao je Keit Frain, profesor emeritus ljudskog metabolizma na Univerzitetu u Oksfordu, u izjavi za UK Science Media Center.

- Ovaj rad je veoma važan jer pokazuje da su nam potrebne dugoročne studije o efektima ove prakse. Ali, ovaj sažetak ostavlja mnoga pitanja bez odgovora.

Foto: shutterstock

Istraživači tvrde da je post povezan sa kardiovaskularnim bolestima

Istraživači, predvođeni Viktorom Zhongom sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Jiao Tong u Šangaju, analizirali su podatke od oko 20.000 odraslih uključenih u Nacionalnu anketu o zdravlju i ishrani američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, piše "Fortune Well".

Studija je razmatrala odgovore na upitnik zajedno sa podacima o smrti od 2003. do 2019. Pošto se delimično oslanjala na obrasce koji su zahtevali od pacijenata da se prisete šta su jeli tokom dva dana, istraživači su rekli da ima mesta za potencijalne netačne informacije. Oko polovina pacijenata bili su muškarci, a prosečna starost je bila 48 godina.

Nije jasno koliko dugo su pacijenti nastavili povremeni post, iako su istraživači pretpostavljali da jesu, prema Zhongu. Pacijenti koji su postili češće su mlađi muškarci sa višim indeksom telesne mase i pothranjeni, rekao je on putem e-pošte. Takođe su imali nižu prevalenciju hipertenzije, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti koju su sami prijavili.

- U analizi smo kontrolisali sve ove varijable, ali je ostala pozitivna povezanost između obroka u vremenu od 8 sati i smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti - rekao je Zhong.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading