RANI ZNAK DEMENCIJE PRIMEĆUJE SE U GRLU: Dobro obratite pažnju na ovaj ALARMANTAN SIMPTOM, sve će vam se samo pokazati!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi su svesni da demencija utiče na kognitivne sposobnosti, ali stručnjak je upozorio da može i na grlo.

RANI ZNAK DEMENCIJE PRIMEĆUJE SE U GRLU: Dobro obratite pažnju na ovaj ALARMANTAN SIMPTOM, sve će vam se samo pokazati!

Foto: shutterstock

Demencija nije samo ozbiljan gubitak pamćenja i konfuzija – ona zapravo može imati ogroman uticaj na naše fizičke sposobnosti. Demencija se koristi kao krovni termin za opisivanje skupa simptoma koji su rezultat oštećenja mozga uzrokovanih različitim stanjima (kao što je Alchajmerova bolest). Mnogi ljudi su potpuno svesni da demencija utiče na kognitivne sposobnosti, ali stručnjak je upozorio da može da utiče i na grlo. Iako trenutno ne postoji lek za demenciju, dijagnoza je neophodna da biste osigurali da dobijete svu potrebnu podršku. Određeni lekovi i terapije takođe mogu ublažiti neke od neželjenih efekata, ili usporiti njihov razvoj. Dakle, evo na šta treba da pazite.

Doktor Ahmad Khundakar je viši predavač na Univerzitetu Teesside. Kako prenosi Ekspres, on je upozorio da je jedan "neobičan" znak demencije otežano gutanje. Medicinski, ovo se zove disfagija.

- To nastaje usled oštećenja regiona mozga odgovornih za kretanje i koordinaciju, uključujući i one koji kontrolišu refleks gutanja. Oni koji žive sa demencijom mogu doživeti slabost mišića, probleme sa koordinacijom i smanjen osećaj u grlu, što dovodi do poteškoća pri gutanju - rekao je, prenosi "Miror".

Foto: shutterstock

Otežano gutanje može biti simptom demencije

Prema NHS-u, disfagija je često znak kasnijih faza demencije, gde je verovatno da je osoba "zanemarila svoje zdravlje" i zahteva stalnu negu i praćenje. Naravno, teškoće pri gutanju mogu biti uzrokovane nizom manje ozbiljnih problema kao što su žgaravica, refluks kiseline, pa čak i potencijalni neželjeni efekti određenih lekova. Međutim, ako ste zabrinuti zbog svojih simptoma, važno je da se obratite lekaru.

Drugi uobičajeni znaci upozorenja na koje treba obratiti pažnju su:

  • gubitak pamćenja
  • teško vam je da obavljate poznate svakodnevne zadatke
  • poteškoće u koncentraciji
  • promene raspoloženja
  • zbunjenost oko vremena i mesta
  • bori se da prati razgovor ili pronađe pravu reč

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading