MEDICINSKO ČUDO: Žena imala jedan od najagresivnijih tumora koji se povukao za 5 DANA!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tumor na mozgu jedne žene se gotovo povukao za manje od nedelju dana zahvaljujući "revolucionarnom" novom tretmanu.

MEDICINSKO ČUDO: Žena imala jedan od najagresivnijih tumora koji se povukao za 5 DANA!

Foto: shutterstock

Ova 57-godišnjakinja je videla kako njen rak nestaje za samo pet dana nakon što je bila podvrgnuta terapiji CAR-T - tretmanu koji jača imunološki sistem tela. Bila je jedan od tri pacijenta sa dijagnozom glioblastoma, te se uključila u studiju od marta do jula prošle godine. 

Doktor Elizabet Gerstner, iz Opšte bolnice u Masačusetsu, rekla je:

- Izveštavamo o dramatičnom i brzom odgovoru kod ova tri pacijenta. Naš dosadašnji rad pokazuje znake da napredujemo, ali ima još toga da se uradi.

Glioblastomi su veoma agresivni tumori mozga koji svake godine pogađaju oko 3.200 Britanaca. Tom Parker iz The Vanted umro je od jednog u martu 2022, kao i TV voditeljka Anabel Giles u novembru 2023.

Kampanja Lora Natal, koja je inspirisala Pitera Keja za prvo pojavljivanje posle četiri godine, takođe je umrla od raka u maju 2023, a Tesa Džouel, bivša ministarka vlade, umrla je u maju 2018. godine, piše "San".

Foto: shutterstock

Novo otkriće u lečenju tumora na mozgu

Glavni tretmani koji su trenutno dostupni su operacija, radioterapija i hemoterapija.

Nova studija, objavljena u časopisu New England Journal of Medicine, ispitala je koliko dobro CAR-T terapija deluje u lečenju bolesti. Terapija je obično usmerena na lečenje određenih vrsta raka krvi i obuku imunološkog sistema tela da prepozna i napadne ćelije raka.

Žena je videla "skoro potpunu regresiju tumora" nakon samo pet dana, rekli su istraživači. Dva druga pacijenta su takođe doživela smanjenje veličine tumora.

Tumor 72-godišnjeg muškarca smanjio se za više od 18 odsto posle dva dana. Do 69. dana tumor se smanjio za 60,7 odsto, a odgovor je trajao više od šest meseci.

Doktorka Marsela Maus, iz Mass General-a, rekla je:

- Ovi rezultati su uzbudljivi, ali su i samo početak – govore nam da smo na pravom putu u razvoju terapije koja ima potencijal da promeni izglede za ovu teško izvodljivu terapiju - da se bolest izleči. Još nismo izlečili pacijente, ali to je naš hrabar cilj.

Doktor Brajan Čoi, iz Mass General, rekao je:

- Ovo je priča o terapiji sa novom ćelijskom terapijom napravljenom u laboratorijama Opšte bolnice u Masačusetsu i sprovedenom na pacijentima u roku od pet godina, kako bi se zadovoljila hitna potreba za CAR-T platforma je revolucionarni način na koji razmišljamo o lečenju pacijenata sa rakom, ali čvrsti tumori poput glioblastoma i dalje su izazovni za lečenje jer nisu sve ćelije raka potpuno iste i ćelije unutar tumora variraju. Naš pristup kombinuje dva oblika terapije, omogućavajući nam da lečimo glioblastom na širi, potencijalno efikasniji način.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading