VOLITE DA JEDETE KASNO UVEČE? Niste ni svesni šta se tada dešava u TELU, prestaćete ODMAH!

Autor: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ

Lifestyle

13.03.2024

19:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovom lošom navikom skraćujete sebi život.

VOLITE DA JEDETE KASNO UVEČE? Niste ni svesni šta se tada dešava u TELU, prestaćete ODMAH!

Foto: Shuttestock

Istina je da nema ništa slađe od toga nego kada jedemo uveče, nakon svih obaveza i aktivnosti. Veliki broj nas su "noćne ptice", ali ova navika je užasna po naše zdravlje

Ubrzan način života i promenjene navike u ishrani sve više utiču na naše zdravlje. Često se dešava da jedemo "s nogu", odlažemo obroke i često se suočavamo sa situacijom da večeramo veoma kasno, neposredno pre spavanja. Međutim, novo istraživanje objavljeno u časopisu Science ukazuje na ozbiljne posledice ove navike na naše zdravlje.

Republika

Foto: shutterstock

Ova noćna navika nas često mnogo košta

Naučnici sa Univerziteta u Teksasu i Jugozapadnog medicinskog centra u Dalasu sproveli su istraživanje na životinjama, poredeći one koje su jele slobodno tokom celog dana sa onima koje su se pridržavale restriktivne ishrane u određenim periodima. Rezultati su pokazali da su životinje koje su jele tokom dana živele skoro 20 odsto duže u odnosu na one koje su jele kada su htele, dok je ova brojka porasla na čak 35 odsto kod životinja koje su jele u fazama aktivnosti.

Uticaj na unutrašnji telesni sat

Dr Oniks Adegbola ističe da je unutrašnji telesni sat regulisan određenim hormonima koji su pod uticajem vremena kada unosimo hranu. Kada jedemo kasno, naše telo se bori da svari hranu dok mi spavamo, što može dovesti do problema sa varenjem i kiselinskim refluksom. Osim toga, unošenje hrane neposredno pre spavanja može poremetiti cirkadijalni ritam i dovesti do problema sa spavanjem.

Zdravstvene posledice

Posledice unošenja hrane kasno uveče mogu biti ozbiljne, a dr Adegbola upozorava da ova navika može dovesti do iscrpljenosti usled nespavanja, što je povezano sa gojaznošću, srčanim oboljenjima i dijabetesom.

U svetlu ovih saznanja, važno je da razmotrimo svoje navike u ishrani i da pokušamo da večeramo ranije kako bismo sačuvali svoje zdravlje i unutrašnji ritam organizma.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading