SVI SRBI OSTAVLJAJU HRANU U KUTIJI ZA SLADOLED - KADA OVO BUDETE ČULI, VIŠE NEĆETE: Pravimo ogromnu GREŠKU, tu se nalazi OPASNOST!

Autor: M.O.

Lifestyle

20.02.2024

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog ovoga više nećete skladištiti hranu u kutijama za sladoled.

SVI SRBI OSTAVLJAJU HRANU U KUTIJI ZA SLADOLED - KADA OVO BUDETE ČULI, VIŠE NEĆETE: Pravimo ogromnu GREŠKU, tu se nalazi OPASNOST!

Foto: Shuterstock

Svima je već dobro poznato, da nakon porodičnog ručka ili proslave, domaće ostavljaju višak hrane u kutije poput onih za sladoled. 

Iako ovo može delovati kao dobra ideja za sprečavanje bacanja hrane i čuvanje životne sredine, postoje ozbiljni zdravstveni rizici povezani sa korišćenjem ovakvih jednokratnih plastičnih posuda.

Zdravstveni rizici jednokratnih plastičnih posuda

Sindikati potrošača širom sveta upozoravaju da je bolje izbegavati korišćenje jednokratnih plastičnih posuda za skladištenje hrane. Ove posude nisu namenjene za ponovnu upotrebu, zamrzavanje ili podgrevanje hrane. One su dizajnirane za jednokratnu upotrebu i korišćenje specifične hrane, te njihova ponovna upotreba može dovesti do oslobađanja štetnih materija u hranu.

Republika

Foto: shutterstock

Obratite pažnju na to gde skladištite hranu

Mikroplastika i zdravlje

Ponovnom upotrebom kutija za sladoled može doći do oslobađanja mikroplastike koja može ući u organizam putem hrane. Nedavna istraživanja su čak pokazala da su naučnici prvi put otkrili čestice mikroplastike u ljudskoj krvi, naglašavajući ozbiljnost ovog problema.

Holandski naučnici su u martu prošle godine otkrili čestice mikroplastike u ljudskoj krvi, a nedavno je otkrivena i u ljudskom srcu. Čestice mikroplastike, koje su manje od pet milimetara, potiču iz plastike za jednokratnu upotrebu, poput flaša i ambalaže za hranu, i prelaze u vazduh, vodu i hranu oko nas, prenosi "Mondo". 

Umesto korišćenja jednokratnih plastičnih posuda, preporučuje se biranje održivijih opcija poput staklenih ili recikliranih aluminijumskih posuda. Takođe, važno je reciklirati plastične posude kako bismo smanjili negativan uticaj plastike na životnu sredinu i naše zdravlje.

Važno je da budemo svesni potencijalnih zdravstvenih rizika povezanih sa korišćenjem jednokratnih plastičnih posuda za skladištenje hrane. Recikliranje i korišćenje održivijih materijala predstavljaju bolje alternative za zaštitu naše životne sredine i zdravlja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading