ŠTA MANJE GOJI, ULJE ILI MASLAC? Svi smo bili u zabludi, REZULTATI će vas iznenaditi!

Autor: M.O.

Lifestyle

13.02.2024

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nećete više trošiti toliko novca na maslac, nije zdravija varijanta.

ŠTA MANJE GOJI, ULJE ILI MASLAC? Svi smo bili u zabludi, REZULTATI će vas iznenaditi!

Foto: shutterstock

Kada je reč o izboru između ulja i maslaca, mnogi od nas se pitaju koja je bolja opcija. Često se veruje da korišćenjem ulja umesto maslaca možemo uštedeti nekoliko kalorija u jelima, ali kao što nutricionistički biolog Karla Leone objašnjava, razlika je zapravo minimalna.

Republika

Foto: shutterstock

Veoma je važno imati granicu kada konzumirate ulje i puter

Obe namirnice su visokokalorične

Ekstra devičansko maslinovo ulje se ističe sa oko 85 grama nezasićenih masti (onih koje se smatraju korisnima) i samo oko 15 grama zasićenih masti u 100 grama.

Ovo ga čini izuzetno zdravom opcijom, bogatom vitaminom E, antioksidansima, olakšava varenje i ima nekoliko drugih prednosti koje ga čine najboljim izborom.

S druge strane, maslac ima visok udeo zasićenih masti, što je povezano sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. On sadrži samo oko 25 grama nezasićenih masti i čak 50 grama zasićenih masti u 100 grama, kao i oko 250 miligrama holesterola.

Ključno je umereno konzumiranje

Iako je ulje zdravija opcija od maslaca, to ne znači da maslac treba potpuno izbaciti iz ishrane. Bez specifičnih patologija, nutricionisti predlažu da se koristi povremeno i u malim količinama. Ključ je, kao i uvek, umereno konzumiranje.

Važno je naglasiti da efekat ulja i maslaca na telesnu težinu zavisi i od drugih faktora, kao što su fizička aktivnost, ukupan kalorijski unos i ishrana. Dakle, odluka o korišćenju ulja ili maslaca treba da bude deo šire strategije zdrave ishrane i životnog stila.

Na kraju, izbor između ulja i maslaca treba da bude svestan i informisan, uzimajući u obzir nutritivne vrednosti i uticaj na zdravlje.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading