SVI KOJI MISLE DA JE OVA SURUTKA ZDRAVA SU U ZABLUDI: Doktorka je NIKAKO ne preporučuje pacijentima, to je kao da su pojeli ŠEĆER!

Autor: M.O.

Lifestyle

06.02.2024

10:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedna vrsta je posebno loša, a mnogi je koriste kao protein.

SVI KOJI MISLE DA JE OVA SURUTKA ZDRAVA SU U ZABLUDI: Doktorka je NIKAKO ne preporučuje pacijentima, to je kao da su pojeli ŠEĆER!

Foto: YOUTUBE/PRINTSCREEN/PRVA TV

Surutka je imala terapeutsku primenu još u Staroj Grčkoj, bila je narodni lek u mnogim zemljama sveta kada još nije bilo leka protiv tuberkuloze, žutice, dijareje, bolesti žuči, dizenterije, kožnih bolesti.

Danas je mnogi koriste, iako ukus nije baš lep jer se veruje da čini čuda posebno sa jetrom. Ona sadrži visokokvalitetne proteine koji imaju essencijalne eminokiseline koje su neophodne za normalno funkcionisanje organizma. 

Republika

Foto: youtube/printscreen/LUNA

Lažno je uverenje da je svaka surutka zdrava

Ipak, dr Bojana Mandić tvrdi nije svaka surutka zdrava 

Surutka je zapravo nusprodukt u obradi mleka, kada je u pitanju mlečna industrija. Smatra se da neke fabrike koje prave velike količine sira, dnevno mogu da proizvedu 50.000 litara surutke. Smatra se lekovitom, ali ona je, pre svega, otpadni produkt mlečne industrije. Najvažnije je da ne možemo svaku surutku da nazivamo zdravom, jer ima mnogo različitih vrsta i varijabilnih faktora koji dovode do pitanja da li je lekovita ili ne -  kaže dr Mandić i dodaje da ne možemo da tvrdimo da je lekovita.

Republika

Foto: youtube/printscreen/PRVA

Doktorka tvrdi da je važno koju surutku kupujemo, jer nije svaka ista

Ne postoje kliničke studije na ljudima koje dokazuju lekovitost. To je najvažnije za nas lekare, da znamo da postoji potvrda da neka supstanca ima lekovite osobine. Vrlo je nezgodno pričati o naučnim dokazima kada je u pitanju ishrana. Kada uzmemo surutku u obzir, prvi varijabilni faktor jeste od koje životinje potiče surutka, da li je od neke koja je na slobodnoj ispaši ili od životinje koja je zatočena u hangaru - objasnila je doktorka na "Prvoj TV". 

Najgori oblik surutke je onaj u prahu

Postoje razni oblici surutke, tečna, a u prahu su joj pročišćenji vitamini. Doktorka napominje da sve to spada u varijabalne faktore, ali surutka u praku je najmanje dobra za nas.  

- Kozja surutka je zdravija od kravlje, ima bolji sastav. I kravlja je u redu, ali ako pronađete proizvod za koji možete da znate da je krava sa slobodne ispaše, da je jela više trave, a manje kukuruza i industrijske hrane. Važna je obrada mleka, mora da prođe proces pasterizacije. Ona je vrlo važna jer se uništavaju štetni mikrobi. Međutim, pasterizacija je proces zagrevanja mleka na 72 stepena Celzijusa, a proteini surutke se razgrađuju na 60. Tako da, onda je upitno šta mi na kraju pijemo - objašnjava doktorka.

- Što je svežija surutka, to je bolje, iako je danas vrlo retko naći je u sirovom stanju. Jedino se tako čuvaju enzimi i proteini. Kada pogledate surutku u prahu, videćete da je to veoma mala količina proteina, 70 odsto je laktoza - rekla je za kraj. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading