OVE ZRAVE NAMIRNICE MOGU DA OŠTETE MOZAK?! Jedna grupa ljudi OBAVEZNO da ograniči unos istih

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživanja su ranije povezivala nedostatak tiamina sa neurološkim problemima kao što je kognitivni pad.

OVE ZRAVE NAMIRNICE MOGU DA OŠTETE MOZAK?! Jedna grupa ljudi OBAVEZNO da ograniči unos istih

Foto: Shutterstock

Ako jedete samo jednu činiju žitarica dnevno može povećati rizik od demencije, pokazuju istraživanja.

Naučnici su otkrili vezu između visokog nivoa tiamina - vitamina koji se obično dodaje žitaricama za doručak - i kognitivnog pada. Jedna od 10 osoba sa blagim kognitivnim oštećenjem razvije demenciju, prema istraživanju Alchajmerove bolesti u Velikoj Britaniji.

Tiamin, takođe poznat kao vitamin B1, pomaže da se hrana pretvori u energiju i održava nervni sistem zdravim, kaže NHS. Vaše telo ga ne proizvodi samo, ali obično možete dobiti sve vitamine koji su vam potrebni iz ishrane.

Prirodno se nalazi u nekim namirnicama, dodaje se u druge i prodaje se kao dodatak ishrani. Tiamin se često dodaje u žitarice kao što su kukuruzne pahuljice i glazirane pahuljice, kao i u hleb i formule za bebe, piše "San".

Prema Harvard School of Public Health TH Chan, namirnice koje obično sadrže vitamin su:

  • obogaćene žitarice za doručak
  • svinjetina
  • riba
  • pasulj i sočivo
  • grašak
  • obogaćene žitarice, hleb, rezanci, pirinač
  • suncokret
  • jogurt

Foto: shutterstock

Istraživanja su ranije povezivala nedostatak tiamina sa neurološkim problemima kao što je kognitivni pad

Istraživanja su ranije povezivala nedostatak tiamina sa neurološkim problemima kao što je kognitivni pad. Jedan oblik nedostatka tiamina se zove Vernicke-Korsakoff sindrom i izaziva kognitivne promene slične Alchajmerovoj bolesti.

Studije na životinjama su pokazale da nedostatak tiamina može izazvati oksidativni stres ili smrt nervnih ćelija, gubitak pamćenja, formiranje plaka i smanjen metabolizam glukoze, a sve to su faktori rizika za Alchajmerovu bolest.

Ali, ljudska istraživanja su bila ograničena.

Novo istraživanje

Sada, nova studija objavljena u časopisu General Psichiatri takođe povezuje veći unos tiamina sa kognitivnim padom, posebno kod ljudi koji imaju visok krvni pritisak ili su gojazni. Istraživači sa medicinskog univerziteta Anhui u Hefeju proučavali su podatke iz kineske ankete o zdravlju i ishrani.

Od oko 3.000 odraslih, prosečne starosti od 63 godine, zatraženo je da prijave svoju ishranu i ponove testove kognitivnih funkcija - koji su uključivali pamćenje reči i izazove sa brojevima. Kada su istraživači pratili učesnike nakon otprilike pet godina, otkrili su vezu između potrošnje tiamina i pada rezultata kognitivnih testova.

Premalo ili previše tiamina može imati štetne efekte, ali istraživači su utvrdili idealnu količinu tiamina između njih. U proseku, učesnici studije su konzumirali 0,93 mg dnevno.

Analiza istraživača je pokazala da je idealna količina 0,68 mg dnevno, ali između 0,6 mg i 1,00 mg dnevno ima minimalne rizike.

Međutim, svaki 1,0 mg dnevno iznad bezbedne granice od 0,68 mg bio je povezan sa padom kognitivnih rezultata od 4,24 poena. Dok prosečna činija većine obogaćenih žitarica za doručak sadrži više od 0,68 mg slatkog.

- Izvan tačke preokreta unosa tiamina u ishrani, unos tiamina je značajno pozitivno povezan sa kognitivnim padom. Ovaj nalaz je u skladu sa našim nedavnim studijama, koje su otkrile da je dugoročni višak unosa tiamina povezan sa povećanim rizikom od novonastalog dijabetesa i novonastale hipertenzije u
opštoj populaciji. Ova serija studija dosledno pokazuje da prekomerni unos tiamina može imati negativne zdravstvene efekte kod odraslih Kineza -
pišu istraživači.

Foto: shutterstock

Povezan je veći unos tiamina sa kognitivnim padom, posebno kod ljudi koji imaju visok krvni pritisak

Oni su objasnili da tiamin može regulisati nivoe acetilholina - neurotransmitera koji igra ulogu u pamćenju, učenju i pažnji - inhibiranjem aktivnosti enzima holinesteraze.

- Visoki nivoi acetilholina u mozgu mogu negativno uticati na spoznaju. Stoga, mi spekulišemo da visoki nivoi unosa tiamina u ishrani mogu dovesti do kognitivnog pada izazivanjem povišenih nivoa acetilholina u mozgu.

Ali, oni su primetili da je potrebno više istraživanja da bi se potvrdili njihovi rezultati.

Ko je najviše ugrožen?

Istraživači su takođe primetili da je veza između unosa tiamina i kognitivnog pada bila jača kod ljudi sa hipertenzijom - takođe poznatom kao visok krvni pritisak - i gojaznošću. 

Istraživački tim je rekao da njihovi nalazi naglašavaju važnost izbegavanja prekomernog unosa tiamina za ljude sa visokim krvnim pritiskom ili gojaznošću.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading