SIMPTOM OPAKE BOLESTI VIDI SE DOK PERETE ZUBE: Neurolog otkriva na šta da OBRATITE PAŽNJU, "ne igrajte se" sa zdravljem!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Problem se može primetiti i u nekim svakodnevnim aktivnostima.

SIMPTOM OPAKE BOLESTI VIDI SE DOK PERETE ZUBE: Neurolog otkriva na šta da OBRATITE PAŽNJU, "ne igrajte se" sa zdravljem!

Foto: Shutterstock

Neurolog Ričard Restak ističe da zaboravljanje jednostavnih, ali bitnih obaveza tokom dana može biti povezano sa problemima u pamćenju. Ovo se posebno odnosi na aktivnosti poput pranja zuba, koje su deo svakodnevnog rutinskog ponašanja. Ukoliko primećujete da često zaboravljate ovakve aktivnosti, to može biti upozoravajući znak za posetu lekaru.

Zato je važno obratiti pažnju na ove znakove i potražiti stručnu medicinsku pomoć ukoliko primetite takve simptome kod sebe ili nekog koga poznajete. Rano otkrivanje potencijalnih problema može značajno uticati na uspešnost eventualnog lečenja ili upravljanja određenim zdravstvenim stanjima.

- Nemogućnost izvođenja uvežbanih radnji uprkos normalnoj mišićnoj snazi i tonusu može ukazivati na apraksiju, jedan od četiri simptoma koji se identifikuje kod pacijenata s Alchajmerovom bolešću - navodi Restak.

Foto: shutterstock

Neurolog Ričard Restak ističe da zaboravljanje jednostavnih, ali bitnih obaveza tokom dana može biti povezano sa problemima u pamćenju

U svojoj knjizi "Kako sprečiti demenciju" on navodi i druge znakove koji se mogu pojaviti u svakodnevnim poslovima. Objasnio je da se ne radi o tome da osoba zaboravi kako treba da obavi zadatak, već je problem u tome da sve radnje i misli uskladite ispravno i potrebnim redosledom, piše "Najžena".

- Osoba s apraksijom može prepoznati i čak imenovati četkicu i pastu za zube, ali može biti nesposobna da ih opere i da istisne pastu na četkicu - istakao je neurolog.

Jedan od izazova sa kojima se pacijenti sa moždanim povredama suočavaju jeste problem sa motoričkim veštinama. Naime, ovi pacijenti mogu imati poteškoća sa obavljanjem osnovnih svakodnevnih aktivnosti poput pranja zuba, oblačenja i umivanja. Kako je navedeno, ovi problemi proističu iz nemogućnosti koordinacije mišića, što može dovesti do ozbiljnih posledica kao što su padovi i poteškoće sa govorom.

Iako su poteškoće sa motoričkim veštinama kod pacijenata sa povredama mozga ozbiljan problem, postoje inovativne terapije koje im mogu pomoći da poboljšaju svoje veštine. Fizioterapeuti i terapeuti za rehabilitaciju mogu koristiti različite tehnike poput neurološke terapije i vežbi koje stimulišu određene delove mozga kako bi poboljšali motoričke funkcije kod pacijenata.

Pacijenti sa povredama mozga često zahtevaju podršku porodice i zajednice kako bi se nosili sa izazovima sa kojima se svakodnevno susreću. Važno je da porodica i prijatelji budu informisani o stanju pacijenta i da pruže emocionalnu podršku kako bi im olakšali svakodnevni život.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading