AKO VAM SE STALNO POJAVLJUJE OVO NA KOŽI, ODMAH KOD LEKARA: Mislimo da je bezazleno, a simptom je teške DIJAGNOZE!

Autor: M.O.

Lifestyle

07.02.2024

14:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evo kako da prepoznati simptome i sprečiti ozbiljne komplikacije

AKO VAM SE STALNO POJAVLJUJE OVO NA KOŽI, ODMAH KOD LEKARA: Mislimo da je bezazleno, a simptom je teške DIJAGNOZE!

Foto: Shutterstock

Kada dođu zimski dani, često imamo problema sa ispucalom kožom. Ipak, treba obratiti pažnju na same ranice i koliko one ostaju na koži, jer možda se radi o nečemu mnogo opasnijem. 

Behčetova bolest, poznata i kao Behčetov sindrom

Predstavlja retku bolest koja uzrokuje upalu krvnih sudova u celom telu. Ovaj poremećaj može se manifestovati na različite načine, često delujući kao nepovezani simptomi. Uobičajeni znaci obuhvataju čireve u ustima, upalu očiju, osip, lezije na koži i rane na genitalijama. Lečenje obuhvata primenu lekova za smanjenje znakova i simptoma.


Prvi simptomi:

Behčetova bolest se može manifestovati na različite načine, u zavisnosti od toga koji delovi tela su zahvaćeni. Najčešći simptomi uključuju bolne rane u ustima slične aftama, kožne lezije i čvorove, rane na genitalijama, upalu očiju, otok i bol u zglobovima, kao i probleme u probavnom sistemu ičak i upalu mozga i nervnog sistema.
Republika

Foto: shutterstock

Behčetova bolest može biti posledica autoimunog poremećaja

 

Imuni sistem tela napada svoje zdrave ćelije. Takođe, genetski faktori i faktori životne sredine igraju ulogu u nastanku ove bolesti. Postoji verovanje da određeni geni, kao i faktori okoline poput virusa ili bakterija, mogu izazvati Behčetovu bolest kod predisponiranih osoba.

Behčetova bolest može dovesti do ozbiljnih komplikacija, poput smanjenja vida ili slepila ako se ne leči pravovremeno. Redovni pregledi kod oftalmologa su neophodni za osobe sa simptomima Behčetove bolesti kako bi se sprečile potencijalne komplikacije vezane za oči.

Rano prepoznavanje simptoma i pravovremeno lečenje ključni su za upravljanje ovim stanjem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading