AKO VIDITE OVO NA LICU TO JE OPASAN KARCINOM OD KOGA TREĆINA UMIRE: Najteži oblik dobila je Sara i sada sve UPOZORAVA!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U šest meseci, dobila je rak dojke i kože.

AKO VIDITE OVO NA LICU TO JE OPASAN KARCINOM OD KOGA TREĆINA UMIRE: Najteži oblik dobila je Sara i sada sve UPOZORAVA!

Foto: shutterstock

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" godišnje više od 600 ljudi oboli od raka kože, a trećina premine.

Sara Ferguson je hrabro podelila svoju dijagnozu raka kože u pokušaju da podigne svest, a postoji jedna promena na koju treba obratiti pažnju, a koja se često zanemaruje.

Vojvotkinji od Jorka je dijagnostikovan rak kože samo nekoliko meseci nakon što je lečena od ranog oblika raka dojke. Izbezumljena je, ali i dobro raspoložena.

Njen doktor je primetio nekoliko mladeža na njenom telu kada je imala operaciju dojke i poslao ih na testiranje. Rezultati su se pokazali kao maligni melanom - najteži oblik raka kože.

To će biti posebno zabrinjavajuće za vojvotkinju jer je to njena druga dijagnoza raka u šest meseci nakon što joj je dijagnostikovan rani oblik raka dojke nakon rutinskog pregleda u junu. Njen očuh Hektor Barantes, koga je nazvala "divnim čovekom", takođe je preminuo od melanoma 1990. godine kada je imao 50 godina. Njegova smrt inspirisala je Saru da radi za Teenage Cancer Trust, što radi i danas. Vojvotkinjin melanom uočio je njen lekar, ali je važno da stalno proveravamo sopstvenu kožu na bilo šta neobično. Iako smo svesni da mladež treba redovno pregledati, postoji još jedan poseban znak na koji treba obratiti pažnju, piše "Miror".

Foto: pixabay.com

Simptomi raka kože su i mrlje

Sve kvržice ili mrlje na koži koje izgledaju kao da ne zarastaju kako treba da proveri specijalista, ako nisu nestale za četiri nedelje. Ako primetite bilo kakve tragove, istraživanje raka je predložilo da ih fotografišete sa mernom trakom ili lenjirom pored njih kako biste dobili "precizniju predstavu" o veličini i da li se menja. Dobrotvorna organizacija takođe preporučuje da svi nose SPF kada su napolju kako bi bili bezbedni i zaštićeni od UV zraka, i da ga "nanesu 30 minuta pre izlaska napolje" svaki dan.

Izloženost UV zrakama, bilo od sunca ili solarijuma, najveći je uzrok raka kože. Sara je i sama priznala da je ranije često koristila ležaljke na plaži kada je gostovala u emisiji This Morning u 2023. godini.

Prema Huffington Postu, predviđa se da se "očekuje porast slučajeva nemelanomskog raka kože za 14 odsto između 2023. - 2025. i 2038. - 2040.", stoga je važnije nego ikad pratiti zdravlje svoje kože. Takođe je otkriveno da postoji više slučajeva dijagnostikovanja kod muškaraca nego žena.

Uobičajeni simptomi raka kože:

  • neobičan rast kože
  • bol koji ne nestaje
  • novi osip ili kvržica
  • nepravilna mrlja na površini kože
  • mrlje koje cure ili lako krvare

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading