BOL U LEĐIMA JE SIMPTOM OPAKOG RAKA OD KOG SVAKI DAN JEDAN OBOLELI UMRE: Mnogi zanemare taj ZNAK koji je ključan u spašavanju života!

Autor: Republika/M.Ognjenović

Lifestyle

22.01.2024

18:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obratite pažnju na to o kakvom se bolu radi.

BOL U LEĐIMA JE SIMPTOM OPAKOG RAKA OD KOG SVAKI DAN JEDAN OBOLELI UMRE: Mnogi zanemare taj ZNAK koji je ključan u spašavanju života!

Foto: shutterstock

Bol u leđima se pretvorio u svojevrsnu epidemiju i sada se smatra od jednim od najvažnijih zdravstvenih problema u društvu. 

Ipak, opasnost leži tu jer mnogi zanemare prave problema sa ovim bolom, a mogu biti ogroman signal i znak bolesti. Jedna od njih je i rak grlića materice. 

Uprkos sprovedenim merama prevencije, rak grlića materice i dalje predstavlja jedan od vodećih uzroka oboljevanja i smrtnosti među ženskom populacijom u Srbiji. Prema statistikama, Srbija se nalazi na petom mestu u Evropi po ovim parametrima. 

Svakog dana jedna žena izgubi bitku sa ovom opakom bolešću, dok četiri žene oboljevaju. 

Republika

Foto: Shutterstock

Bol u leđima može biti opasan simptom

 

Poznati stručnjak  prof. dr Srđan Đurđević, ginekolog - akušer i hirurg, otkriva sve o uzrocima, faktorima rizika, HPV vakcini i preventivnim pregledima kao najboljem oružjem u borbi sa ovom bolešću.

Iako su sprovedene mere prevencije, rak grlića materice i dalje predstavlja jedan od vođenih uzoraka oboljevanja i smrtnost među ženskom populacijom u Srbiji. 

Stalni bol u karlici i donjim leđima je znak upozorenja na koji treba odmah reagovati! To može da ukažež da se pojavio karcinom koji se u tom trenutku već nalazi u uznapredovaloj fazi, prenosi "Kurir". 

Važno je istaći da je humani papiloma virus (HPV) najčešće prenosiva polna infekcija koja može zahvatiti kožu, genitalni sistem organa i grlo. Gotovo svi seksualno aktivni ljudi će biti zaraženi ovim virusom u nekom trenutku svog života, obično bez ikakvih simptoma. U većini slučajeva, imuni sistem će uspešno eliminisati HPV virus iz tela. Međutim, dugotrajna infekcija HPV-om visokog rizika može dovesti do razvoja abnormalnih ćelija, koje kasnije mogu postati kancerogene. Čak 95% karcinoma grlića materice uzrokovano je HPV infekcijom koja nije bila adekvatno lečena.


Redovni pregledi igraju ključnu ulogu 

U slučaju da se bolest otkrije u početnoj fazi raka, primenjuje se klasično hirurško lečenje rezom sa uklanjanjem materice i okolnog tkiva.

U borbi protiv raka grlića materice, redovni preventivni pregledi igraju ključnu ulogu. Preporučuje se da žene obavljaju skrining pregled svakih 5-10 godina počevši od 30. godine. Važno je naglasiti da prekancerozne promene koje prethode raku grlića materice retko izazivaju simptome, stoga je redovni pregled neophodan čak i ako je žena vakcinisana protiv HPV-a. Nakon pozitivnog citološkog Papanikolau ili HPV testa, ginekolog može potražiti promene na grliću materice koje se mogu razviti u rak ukoliko se ne leče. Lečenje prekanceroznih promena je jednostavna procedura koja sprečava nastanak raka.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading