OVAJ VIRUS STE VEROVATNO DOBILI JOŠ U MLADOSTI - KASNIJE MOŽE DA VAS UBIJE: Bez ikakvih simptoma izaziva tešku i PODMUKLU bolest!

Autor: M.O.

Lifestyle

20.01.2024

17:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne ispoljava nikakve simptome godinama.

OVAJ VIRUS STE VEROVATNO DOBILI JOŠ U MLADOSTI - KASNIJE MOŽE DA VAS UBIJE: Bez ikakvih simptoma izaziva tešku i PODMUKLU bolest!

Foto: shutterstock

bolest

U Srbiji se svake godine registruje više od 1300 novih slučajeva oboljenja od raka grlića materice, a oko 500 žena izgubi bitku sa ovom opakom bolešću.

Ovo ga čini drugim vodećim uzrokom obolevanja od raka i četvrtim uzrokom smrtnosti od ove bolesti. Ova alarmantna statistika ukazuje na hitnost prevencije i edukacije stanovništva o važnosti redovnih pregleda i ranog otkrivanja raka grlića materice.

Republika

Foto: shutterstock

HPV virus ima većina onih koji su sek*sualno aktivni


Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da skoro tri četvrtine žena nije svesno činjenice da je HPV virus glavni uzrok razvoja raka grlića materice. Još uznemiravajuća činjenica je da većina ispitanica nije bila upoznata sa činjenicom da se HPV može dobiti i pre seksualne aktivnosti, čak i u tinejdžerskom dobu. Ovakvo nedovoljno informisanje ukazuje na hitnost potrebe za edukacijom ove teme i podizanjem svesti o opasnostima HPV virusa.

- Ljudi ne shvataju da se većina HPV infekcija koje izazivaju rak grlića materice zapravo dobiju pre 25. godine. Veoma je važno da se ovo razume - rekao je Džulijan Peto, epidemiolog raka na Londonskoj školi higijene i tropske medicine.


HPV infekcija i njeni simptomi

Jedna od zabluda o HPV infekciji jeste da se simptomi mogu ispoljiti odmah nakon infekcije. Međutim, istina je da se simptomi mogu javiti godinama nakon prenosa virusa putem polnog kontakta. Upravo zbog ove činjenice, važno je da se javnost edukuje o tome da je veoma moguće imati HPV infekciju godinama ili decenijama, a da osoba nije ni svesna prisustva virusa u organizmu.

Svest o ovim činjenicama je od suštinskog značaja za prevenciju raka grlića materice i redovno praćenje zdravlja žena. Ova saznanja treba da posluže kao podsticaj za promovisanje važnosti vakcinacije protiv HPV virusa i redovnog obavljanja ginekoloških pregleda.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading