OVO JE NAJČEŠĆI KARCIONOM KOJI KOSI MUŠKARCE: Prvi simptom javlja se mnogo pre postavljanja DIJAGNOZE, a bolest samo ODNOSI živote

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nisu svi svesni rizika od ovog karcinoma, a on je najčešći kod muškog pola.

OVO JE NAJČEŠĆI KARCIONOM KOJI KOSI MUŠKARCE: Prvi simptom javlja se mnogo pre postavljanja DIJAGNOZE, a bolest samo ODNOSI živote

Foto: Shutterstock

Kralj Čarls je dobio pohvale za kršenje kraljevske tradicije jer je juče podelio detalje operacije uvećane prostate kojoj će biti podvrgnut sledeće nedelje. Iako je stanje 75-godišnjaka benigno, poziva sve muškarce sa sličnim simptomima da se pregledaju.

Veb stranica sa savetima za zdravstvena stanja kao što je uvećana prostata NHS zabeležila je 11 puta veći broj posetilaca nakon saopštenja njegove dijagnoze. Taj sajt je dobio 16.410 poseta u poređenju sa 1.414 poseta u utorak - povećanje od 1.061 odsto. 

Gugl rezultati pretrage za "prostata" skočili su sa oko 10 na početku nedelje na 100 u satima nakon što je vest o njegovom stanju objavljena.

Otprilike svaki treći muškarac stariji od 50 godina će razviti uvećanu prostatu, žlezdu koja se nalazi iza bešike, piše "San".

Simptomi raka prostate

 

Simptomi uključuju otežano mokrenje, često mokrenje i probleme sa pražnjenjem bešike.

Pored prethodno navedenih simptoma, drugi znaci bolesti su potreba za odlaskom u toalet, naprezanje pri mokrenju, oklevanje pri mokrenju i slab protok.

Krv u urinu ili spermi takođe može biti znak.

Foto: shutterstock

Simptomi raka prostate

Iako su uzroci bolesti uglavnom nepoznati, vi ste pod većim rizikom kako starite, a bolest je češća kod muškaraca starijih od 50 godina.

  • Rak prostate je češći kod crnaca.
  • Takođe je veća verovatnoća da ćete ga razviti ako je drugi muški član porodice imao bolest.
  • Studije takođe pokazuju da su gojazni ljudi u većem riziku.

Ne postoji jedinstveni test za rak prostate, ali vaš lekar može da proveri bolest kombinacijom testova krvi i fizičkog pregleda prostate, poznatog kao rektalni pregled.

Ako testovi pokažu da imate bolest, možda ćete dobiti i MRI ili biopsiju da biste je potvrdili.

Ne leče se svi muškarci koji imaju rak prostate, a lekari radije ga drže pod "aktivnim nadzorom" ako je rano i ne pokazuje simptome.

Pošto bolest napreduje veoma sporo, mnogi pacijenti mogu da žive decenijama bez uticaja na njihov život.

Tretmani uključuju operaciju za uklanjanje prostate i radioterapiju, što može izazvati neželjene efekte kao što su erektilna disfunkcija i gubitak kontrole bešike. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading