VELIKI KAŠALJ SE JAVLJA U OVIM GODINAMA, A OVE TRI STVARI SU OKIDAČI: "Kosi" sve pred sobom u SRBIJI

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dve bakterije izazivaju veliki kašalj.

VELIKI KAŠALJ SE JAVLJA U OVIM GODINAMA, A OVE TRI STVARI SU OKIDAČI: "Kosi" sve pred sobom u SRBIJI

Foto: Shutterstock, Printscreen

Veliki kašalj je bolest koja pogađa kako decu tako i odrasle. U kakvom su stanju mališani i šta doprinosi bolesti ispričao je doktor Saša Milićević pedijatar.

On se osvrnuo na to kakva je situacija kod mališana.

- Situacija kod nas je različita u odnosu na prethodne godine. Velikog kašlja ima, to je bolest koja se periodično javlja, najčešće se javlja od druge do šeste godine, a sad je upravo taj period kada veliki kašalj treba da se pojavi, nažalost pojavio se. Povremeno čujemo zar to nije bolest koja je iskorenjena, nažalost, nije, bolest koja je bila dosta retka, ali imali smo nekoliko slučajeva godišnje. Međutim, broj pacijenata je dosta porastao i raste - kaže i objašnjava da se ne zna zbog čega je to tako:

- Ima više razloga. Prvo imate svoj neki ritam, zbog čega te neke bakterije i virusi imaju ritmički način pojavljivanja, a koletivni imunitet je verovatno pao. Isto, vakcinacija nije onakva kakva bi trebala da bude, to je obično treći razlog. Prisutne su i respiratorne infekcije koje ogole, oštete sluznicu disajnih puteva tako da otvoraju puteve i za prolaz bakterijama, kao što je pertusis i bordetella pertussis, to su dve bakterije koje izazivaju veliki kašalj, a to su osnovni razlozi zbog čega su ambulante pedijatrijske, ali i za odrasle, pune.

Foto: K1

Doktor Saša Milićević objašnjava zbog čega je vakcinacija važna

Ritam vakcinacije se vraća polako u kolosek, kaže doktor.

- Roditelji su se plašili da se dete ne zarazi u čekaonici doma zdravlja, mada uvek je bila zdrava i bolesna strana. Roditelji su sa nekim strahom odlazili i vodili decu, ritam se izgubio jer ako neko preskoči jednu vakcinu, moramo sačekati period za drugu i remeti se kolektivni imunitet, koji štiti one male pacijente koji ne mogu iz opravdanih razloga da primene vakcinu. Ako poremetimo kolektivni imunitet onda to je idealna prilika za bakterije - kaže doktor za Tv Happy, da razume roditelje da se zbog različitih informacija koje dobijaju na Internetu uplaše i zbune, pogotovo ako nemaju svog pedijatra ili lekara u kog imaju poverenja.

Sada su i nagle promene vremena koje utiču kako na odrasle, tako i na decu.

- Obično deca donesu iz vrtića, jer im je imunitet slabiji i nije još uvek razvijen. Nije dovoljno unakrsno, recimo ako stekne imunitet na jednu vrstu virusa, ima imunitet i na drugu vrstu virusa. Najčešće je da deca donesu. Nekada se desi da odrasli dođu u ordinaciju i kažu "Da li je moguće da dete nigde nije mrdnulo, a ja sada bolestan", međutim i odrasli su u kontaktu sa ljudima i ima mnogo kliconoša među nama. Ni simptome ne moramo da imamo. Onda kažemo ko me sve danas poljubio, evo razboleo sam se. Tako da ima toga dosta, postoje one klice koje imaju nekoliko dana. Ljudi ne znaju, sam pacijent ne zna da li je u fazi bolesti, u fazi inkubacije, takođe može da prenese. Vreme koje pogoduje klicama baš dosta, pacijentima ne, je za one koji imaju astmu i osetljive disajne puteve, kod njih je promena vremena rizična, ali šta da se radi, ne mogu ceo dan da sede u kući i da čekaju stabilno vreme, makar hladno vreme skroz.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading