SRBIJA U STRAHU NAKON SMRTI 4 BEBE! Veliki kašalj izazvao PANIKU među roditeljima! Oglasili se PEDIJATRI - Evo zašto su odojčad na udaru, i šta je PREVENTIVA!

Autor: Dubravka Bošković

Vesti

31.01.2024

11:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pedijatri navode da je vakcinacija jedini ključ u prevenciji protiv velikog kašlja, a da je na roditeljima da budu odgovorni.

SRBIJA U STRAHU NAKON SMRTI 4 BEBE! Veliki kašalj izazvao PANIKU među roditeljima! Oglasili se PEDIJATRI - Evo zašto su odojčad na udaru, i šta je PREVENTIVA!

Foto: Shutterstock, YouTube/Printscreen

Jutros se u medijima pojavila vest da su četiri bebe na Institutu za majku i dete preminule od posledica velikog kašlja. Takođe, jedna beba je trenutno na respiratoru i ugrožena je, dok je polovina od dece obolele od ove bolesti hospitalizovana. 

Foto: Tanjug/F. Krajinović

Institut za majku i dete

Veliki kašalj pogađa i starije, ali u znatno manjoj meri, s toga je portal Republika stupio u kontakt sa istaknutim pedijatrima Sašom Milićevićem i Dejanom Jonevom koji su nam objasnili zašto ova pošast pogađa odojčad i bebe do godinu dana

- Veliki kašalj je bolest koja nije za odrasle opasna, ali za bebe, posebno do navršenih godinu dana jeste, i često zahteva hospitalizaciju. Tu je potrebna venska terapija, infuzija, i terapija hormonima, kao i oksigena terapija. Njihovi disajni putevi su mali, uski. Imunološki sistem im je nerazvijen, i zato su deca, odnosno odojčad najugroženija - navodi pedijatar Milićević za Republiku. 

Milićević kaže da vakcina mnogo znači, jer pored vakcine, svaka vrsta infekcije bude blaža, odnosno sa blažim simptomima, i teško da može doći do komplikacija bilo kakve vrste. 

Foto: Youtube/Happy, shutterstock

Saša Milićević

 

- Uvek savetujemo da se deca vakcinišu. Ona mnogo znači. Jer može i da spreči infekciju velikim kašljem. I mala deca koja su vakcinisana, kada su u pitanju odojćad, nažalost mogu da završe sa smrtnim ishodom, ali je to, opet kažem, retko - naveo je doktor za kraj razgovora. 

Nakon pedijatra Milićevića, doktor Jonev potvrdio je kolegine reči, navodeći da je na roditeljima da budu odgovorni, i da svoju decu redovno vakcinišu. Pored toga, istakao je i da imunitet dece igra veliku ulogi u zaštiti od bilo kakve infekcije. 

- Vakcina dosta utiče. Ako deca nisu potpuno vakcinisana, ako procenat vakcinacije nije 95 vodsto, ova bolest će se javiti u širem obliku. Imamo slučajeve dece, radimo analize, ali je uglavnom osnovni simptom kašalj sa zacenjivanjem. Roditelji odmah treba da dovedu decu - rekao je on za Republiku. 

Najdominantniji simptomi su kašalj i temperatura, i takvo dete treba da se prati, mada, ne mora kašalj odmah da bude prvi simptom, naveo je doktor Jonev. 

Republika

Foto: Printscreen/Youtube

Dejan Jonev

 

- Mi radimo briseve na pertuzis, koja je uzročnik velikog kašlja, i detekciju određenih antitela, to se radi u Batutu, u koordinaciji sa epidemiolozima. Da vidimo koliko je obolelih, kako ide epidemija. Ima dosta slučajeva, dosta je i sumnjivih, i ako se potvrdi, normalno da to mora da se prati. Može da protekne sve bez komplikacija, ali sve zavisi od uzrasta. Najugroženija su deca od jedne do pet godina - priča Jonev za Republiku. 

Kako kaže pedijatar, imao je slučajeve roditelja koji su uporno kašljali, i oni su išli kod svojih lekara, gde je detektovan veliki kašalj, ali to je bilo u slučaju samo dvoje roditelja čiju je on decu lečio.  

- Svi su ugroženi, jer je infekcija kapljičnog tipa, i normalno da dolazi do zaražavanja. Svako ko oboli je zarazan dve do četiri nedelje - objasnio je Jonev. 

Vakcinacija je uvek preventiva, ovo je 21. vek, treba se vakcinisati, jer smo mnoge bolesti iskorenili na taj način, napominje pedijatar. 

- Roditelji moraju da budu odgovorni - napomenuo je pedijatar Jonev za kraj razgovora. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading