"MOGU IZAZVATI UPALU PLUĆA, OBOLJENJE MOŽDANE OVOJNICE, SLEPILO, PA ČAK I SMRT!" Srbija u strahu zbog MALIH BOGINJA! Pedijatar savetuje: OVO JE JEDINO REŠENJE!

Autor: D.B.

Vesti

31.01.2024

08:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pedijatar dr Saša Milićević ističe ozbiljnost epidemije morbila, naglašavajući da ova bolest može izazvati ozbiljna zdravstvena stanja, uključujući upalu moždanih ovojnica, upalu pluća, slepilo pa čak i smrt.

"MOGU IZAZVATI UPALU PLUĆA, OBOLJENJE MOŽDANE OVOJNICE, SLEPILO, PA ČAK I SMRT!" Srbija u strahu zbog MALIH BOGINJA! Pedijatar savetuje: OVO JE JEDINO REŠENJE!

Foto: shutterstock

U poslednje vreme, epidemija malih boginja (morbila) predstavlja ozbiljnu pretnju za Srbiju, posebno imajući u vidu nedavna proglašenja epidemije u Rumuniji i delu Bosne i Hercegovine.

Glavni uzrok širenja ove zarazne bolesti je nedovoljan broj vakcinisanih MMR cepivom, što ugrožava kolektivni imunitet. Male boginje su poznate po svojoj visokoj zaraznosti, a virus koji ih izaziva pripada grupi osipnih groznica.


Opasnost od malih boginja

Pedijatar dr Saša Milićević ističe ozbiljnost epidemije morbila, naglašavajući da ova bolest može izazvati ozbiljna zdravstvena stanja, uključujući upalu moždanih ovojnica, upalu pluća, slepilo pa čak i smrt. On naglašava da je vakcina jedini efikasan način zaštite od ove opasne zaraze, te apeluje na roditelje da vakcinišu svoju decu.

Uticaj pandemije koronavirusa na vakcinaciju

Drugi lekari takođe upozoravaju na ozbiljnost situacije, ističući da nedostatak vakcinacije može dovesti do gubitka kolektivnog imuniteta i pojave epidemija. Takođe, naglašavaju da je MMR vakcina spasila generacije dece od malih boginja.
Republika

Foto: www.profimedia.rs

Male boginje

 


Širenje epidemije u regionu

Dr Georgios Konstantinidis upozorava da je smanjeni procenat obavezne vakcinacije doprineo širenju malih boginja u Evropi. Proglašene epidemije u Rumuniji i delu Bosne i Hercegovine ukazuju na to da se ova opasna zaraza širi, a stručnjaci smatraju da je samo pitanje trenutka kada će se prvi slučajevi pojaviti i u Srbiji.

Apel SZO i problem nedovoljne vakcinacije u Srbiji

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je upozorila na hitnu potrebu vakcinacije dece protiv malih boginja, s obzirom na porast broja obolelih u Evropi. U Srbiji, obuhvat MMR vakcinom trenutno iznosi 81 odsto, što je daleko ispod potrebnog minimuma od 95 odsto za kolektivni imunitet.

Rešenje: Vakcinacija kao ključna mera prevencije

Iako pojedini roditelji odbijaju vakcinaciju dece iz različitih razloga, stručnjaci ističu da je vakcinacija ključna mera za zaštitu od malih boginja. Odbacujući neosnovane teorije zavere o štetnosti MMR vakcine, lekari naglašavaju da je vakcinacija jedini efikasan način zaštite od ove smrtonosne bolesti.

Uzimajući u obzir ozbiljnost situacije u regionu i porast broja obolelih od malih boginja, vakcinacija se nameće kao ključna mera prevencije. Stručnjaci apeluju na roditelje da se informišu o značaju vakcinacije i preduzmu korake kako bi zaštitili svoju decu od ove opasne zarazne bolesti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading