BRAĆA BIKOVIĆ ZAJEDNO U FILMU O SVETOM SAVI: Održana premijera dokumentarca Anželike Karetkine

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zasnovan na žitiju svetitelja, ovo ostvarenje pripoveda temu snažnih veza srpskog i ruskog naroda kroz više vekova.

BRAĆA BIKOVIĆ ZAJEDNO U FILMU O SVETOM SAVI: Održana premijera dokumentarca Anželike Karetkine

Foto: Tanjug/JADRANKA ILIC, youtube/V5 TELEVIZIJA - VALJEVO, wikipedia

Svečana srpska premijera ruskog dokumentarnog filma "Sveti Sava: Ruska boja na srpskoj zastavi" autorke Anželike Karetkine održana je u ponedeljak uveče u Ruskom domu u Beogradu. U novom filmu, između ostalih, pojavljuju se popularni srpski glumac i producent Miloš Biković, koji je ostvario veoma uspešnu karijeru u Rusiji, kao i njegov rođeni brat arhimandrit Mihailo.

Realizovan u produkciji ruskog državnog pravoslavnog TV kanala Spas, film je posvećen prvom arhiepiskopu i osnivaču Srpske pravoslavne crkve srpskom prosvetitelju Svetom Savi, a generalni producent filma je glumac i TV voditelj, generalni direktor TV kanala Spas Boris Korčevnikov.

Republika

Foto: ST/Dragan Kadić

Miloš Biković
NEIZMERNA LJUBAV NARODA

Anželika Karetkina, rediteljka ovog dokumentarca novinar i voditelj na TV kanalu Spas, kaže da je imala veliko zadovoljstvo da snimi film o srpskom svecu.

- Naravno, bilo je zaista neizmerno nadahnuće snimati film o Svetom Savi, koji nas sve spaja i objedinjuje, srpski i ruski narod. Kad smo posećivali sva ta mesta u Srbiji, tokom snimanja filma, kad kažemo da smo Rusi, svi se iskreno oduševe. Takvu naklonost i toliku ljubav nismo nigde na svetu osetili, samo u Srbiji - naglasila je Karetkina.

Autorka filma kaže da je tokom snimanja otkrila neverovatnu povezanost srpskog naroda sa Svetim Savom.

- Shvatila sam tokom snimanja koliko je snažan osećaj Srba za Svetog Savu. To je neverovatno velika ljubav. Oduševilo me kako ga deca u svim školama crtaju, a takav doživljaj mi ne možemo dočarati u Rusiji. Svi u filmu su mnogo lepo govorili o Svetom Savi - dodala je režiserka.

PROŠLI CELU SRBIJU

Zasnovan na žitiju svetitelja, film o Svetom Savi pripoveda temu snažnih veza srpskog i ruskog naroda kroz više vekova. Filmska ekipa iz samog srca Rusije i Volokolamskog Kremlja (gde je boravio Miloš Biković na snimanju novog filma), odlazi u Beograd i po Srbiji. Oni idu na mesta gde su spaljene mošti Svetog Save, a na kom je u čast i spomen svetitelju podignut Hram na Vračaru, što autori filma ističu da je "jedna od najvećih pravoslavnih svetinja".

Republika

Foto: Printskrin

 

Film na dinamičan način prikazuje mesta koje je Sveti Sava posećivao - stare manastire i planinsku isposnicu u kojoj se molio.

Osim autorke, o filmu su govorili Božidar Zečević, filmski kritičar, kulturolog i filmolog, Miloš Ković, istoričar i univerzitetski profesor, Zoran Stefanović, predsednik projekta "Rastko", Hadži Zoran Mrđenović, predsednik Kraljevskog reda vitezova, i Georgij Engelhard, istraživač na odeljenju za savremenu istoriju centralne i jugoistočne Evrope u Institutu za slavistiku Ruske akademije nauka.

Predstavnik Ruskog doma Georgij Engelhard ocenio je da je film "Sveti Sava: Ruska boja na srpskoj zastavi" pre svega snimljen za ruskog gledaoca, da se kompletno upozna sa životom i značajem srpskog sveca.

Zoran Stefanović je rekao da je svakako uvek potrebno vraćati se liku i delu Svetog Save i njegovoj misiji, kao što se smatra da je "neophodno sve romane čitati barem po dva puta u životu, onda kad ste mlađi i kad ste stariji od njihovih junaka".

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Mihailo Biković

Istoričar Miloš Ković je naveo da je pokušaj povratka "na fabrička podešavanja" ruskog i srpskog naroda, ruske i srpske kulture, te definisao "da smo svi mi jedno tkivo".
Dramaturg, kritičar i filmolog Božidar Zečević je ocenio da je novo ostvarenje apsolutno najbolji film o Svetom Savi koji je ikada gledao. Zečević je primetio da "u srpskoj kinematografiji mi nemamo film koji će u 50 minuta reći baš sve o Svetom Savi, da ništa dalje od toga nije potrebno".

Sprema film o caru Lazaru

Karetkina je istakla da još nije naučila da govori srpski jezik, ali ga u potpunosti oseća i razume. Ona je otkrila da je pre filma o Svetom Savi radila i ostvarenje o Svetom Vasiliju Ostroškom, a da joj je u planu da režira i filmsku dokumentarnu priču i o vladiki Nikolaju Velimiroviću. Želi da snimi film i o svetom caru Lazaru, ali nije sigurna da li bi mogla, kao ruski državljanin, da dobije dozvolu da kroči na teritoriju Kosova i Metohije.

Veliko interesovanje u Rusiji

Rediteljka je istakla da je premijera filma u Rusiji bila upriličena na datum 25. januar, kada kod njih obeležavaju Dan Svetog Save. Ona je otkrila da nisu očekivali tako veliko interesovanje publike u Moskvi. Interesovanje za ovaj film je bilo veliko, pa je na premijeru došlo preko 400 ljudi u salu koja prima do 200 ljudi, a onda su otvorili i dodatnu prostoriju, koja se ubrzo popunila ljubiteljima pravoslavlja i priče o Svetom Savi. 

Koncert Fenečkih bisera

Nakon projekcija filma u Ruskom domu je održan i kraći muzičko-kulturni program, s učešćem muzičkog ansambla Fenečki biseri. Premijeri filma prisustvovalo je sveštenstvo SPC, zvaničnici srpskih državnih institucija i mnogi drugi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading