"BEZ MIRA SA BOGOM I SOBOM, NEMA NI MIRA SA BLIŽNJIMA!" Patrijarh Porfirije: U Savinim rukama je kompas našeg naroda

Autor: Tanjug

Vesti

27.01.2024

23:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istakao je da je Sveti Sava bio predan veri i Bogu da je zbog toga postao i svetitelj, čiji je zadatak bio da voli ljude, preobražava i prosvećuje, da obnavlja, unapređuje, ali i da teši kada je potrebno.

"BEZ MIRA SA BOGOM I SOBOM, NEMA NI MIRA SA BLIŽNJIMA!" Patrijarh Porfirije: U Savinim rukama je kompas našeg naroda

Foto: FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Patrijarh Porfirije rekao je večeras na Svetosavskoj akademiji da je u rukama Svetog Save kompas našeg naroda za budućnost i da moramo da nastavimo da čuvamo veru i tradiciju i sećanje na Svetog Savu za sledeće generacije. 

Patrijarh je rekao da je Sveti Sava bio čovek pravoslavnog istoka, istinski monah, otac monaštva, rukovoditelj i predvodnik naroda.

- Sava je doživeo i znao, pa i nama potomcima predao, da bez žive i delatne vere u Hrista, bez vrlinskog života, bez preobraženja koji donosi pokajanje, bez podviga i molitve, nema ni istinskog poznanja Boga, ni istinskog poznanja sebe, a takođe da bez mira sa Bogom i sobom, nema mira ni sa bližnjima - rekao je on. 

Istakao je da je Sveti Sava bio predan veri i Bogu da je zbog toga postao i svetitelj, čiji je zadatak bio da voli ljude, preobražava i prosvećuje, da obnavlja, unapređuje, ali i da teši kada je potrebno. 

On je rekao da Sveti Sava, nije običan čovek već svetitelj Božji i svedok Hristov i kao takav duhovni otac našega roda.

- Zbog toga je svetlošću Hristovom bio prosvećen da vidi mnogo dalje od burnih i nepredvidivih godina u kojima je on živeo, da vidi vreme koje je nama danas povereno, ne manje burno i teškovno, i da nas pripremi za njega - rekao je on. 

On je rekao da danas naš narod, kako je istakao ubira polodove rada i učenja Svetog Save.  

- Svaki Savin dan za naš narod jeste smotra našeg narodnog lika, skener i rengen našeg narodnog zdravlja i usmerenja. Skoro da nema oblasti, skoro da nema organa i udova našeg narodnog bića, a da ga Sava nije negovao, lečio, obnavljao i unapređivao. U Savinim rukama je naš kompas i naš orijentir, na Savinim plećima je temelj duše ovog naroda - rekao je patrijarh. 

On je rekao da je danas Sveti Sava naš uzor. 

- Bogoljubac i čovekoljubac koji pomaže brzo i efikasno, on je energični delatnik, misionar, organizator koji rešava probleme kako običnih ljudi tako i nesporazume među narodima i državama. Veliki diplomata, umeo je da uspostavlja prijateljstva i gradi mostove  i sa svima sa kojima je dolazio u susret. I svi oni koji su ga upoznali su ga i zavoleli - rekao je patrijarh. 

On je istakao da je Sveti Sava postavio temelje vere, ali i izvojevao autokefaliju za našu crkvu, gradio zadužbine, podizao škole i bolnice i jednom rečju oblikovao lik i identitet našeg naroda.

- Ne zaboravimo, da smo mi narod koji nije bez istorijskog iskustva. Nama nije potrebno da usvajamo tuđe duhovne, kulturne i političke obrazce da bismo rešili svoja iskušenja i probleme. Mi, kao stari evropski narod, trajemo vekovima. Naše je staze utabao je Sveti Sava - istakao je Porfirije. 

On je rekao da ne smemo da dozvolimo da zaboravimo svoju istoriji.

- Budemo li dozvolili, dakle da ovo svetlo našeg roda upadne u tamu istorije, zavladaće mrak. A u tom mraku ni mi, ni naša deca nećemo biti ni bezbedni, ni na pravom putu - istakao je patrijarh na kraju svog obraćanja.

On je čestitao svim učenicima i prosvetnim radnicima, ali i sprskom narodu Savindan i istakao da sve dok se okupljamo na ovako velike i značajne praznike naša vera i istorija će trajati.

Zajedno sa učesnicima programa patrijah Porfirije je otpevao na kraju Akademije himnu Svetom Savi. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading