KAO DA SU U PITANJU PIONI ŠAHA, A NE LJUDI! OVAKO je reagovao Iran na napad Amerike: "Još jedan avanturistički i strateški PROMAŠAJ SAD"

Autor:

Svet

03.02.2024

12:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vojna akcija SAD usmerena je na više od 85 ciljeva povezanih sa Revolucionarnom gardom Irana (IRGC) i frakcijama koje podržava Iran.

KAO DA SU U PITANJU PIONI ŠAHA, A NE LJUDI! OVAKO je reagovao Iran na napad Amerike: "Još jedan avanturistički i strateški PROMAŠAJ SAD"

Foto: shutterstock

Iransko ministarstvo spoljnih poslova je oštro osudilo nedavne vazdušne udare SAD u Iraku i Siriji, navodeći da je Vašington time povredio suverenitet i teritorijalni integritet ovih zemalja. Portparol ministarstva Nasir Kanani je istakao da američki napadi predstavljaju "još jedan avanturistički i strateški promašaj Sjedinjenih Država" i upozorio da će rezultirati povećanjem napetosti i nestabilnosti u regionu.

Američki napadi kao odmazda za napad dronom u Jordanu

Vojna akcija SAD usmerena je na više od 85 ciljeva povezanih sa Revolucionarnom gardom Irana (IRGC) i frakcijama koje podržava Iran. Ovi udari su ujedno odgovor na napad dronom u Jordanu prošlog vikenda, u kojem su poginula tri američka vojnika. Američki predsednik Džo Bajden je naredio vojne udare na objekte u Iraku i Siriji i najavio da će se ti napadi nastaviti prema izboru SAD, prenosi Rojters.

Reakcija američkog predsednika Džoa Bajdena

U svojoj izjavi, američki predsednik istakao je da SAD ne traže sukob na Bliskom istoku ili bilo gde drugde u svetu, ali upozorio sve potencijalne napadače da će odgovoriti ukoliko naude američkim interesima. Ove izjave su dodatno podgrejale tenzije između SAD i Irana i otvorile pitanje daljeg razvoja situacije u regionu.


Iransko ministarstvo spoljnih poslova je takođe naglasilo da se snažno protivi bilo kakvim vojnim akcijama i insistiralo na diplomatskom rešenju sukoba. Ova reakcija teheranskog ministarstva ukazuje na duboke podele i nesuglasice između Irana i SAD, koje i dalje utiču na stabilnost Bliskog istoka.

(Rojters)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading