STALNO SE BUDITE ZNOJAVI? Ne ignorišite ovaj simptom, može biti znak opake BOLESTI!

Autor: M.O.

Lifestyle

16.03.2024

09:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hiperhidroza je samo u nekim slučajevima normalna.

STALNO SE BUDITE ZNOJAVI? Ne ignorišite ovaj simptom, može biti znak opake BOLESTI!

Foto: shutterstock

Obilno znojenje u toku noći nije tako retko za mnoge ljude. Ipak, moramo shvatiti da to nije prirodno stanje sem kada se ne radi o trudnoći ili menopauzi. 

Jako noćno znojenje se često događa kada imamo tešku infekciju, poput gljivična infekcija, osteomijelitis (infekcije kostiju), endokarditis i tuberkuloza, a karakteristično je i za ubrzan rad štitne žlezde.

Takođe, pojačano noćno znojenje može biti reakcija na jak stres, ako ste ga doživeli u večernjim satima.

Republika

Foto: shutterstock

Noćno znojenje često izaziva frustriranost jer se do rešenja teško dolazi

Noćno znojenje može biti i znak raka krvi, a obično se radi o Hočkinovom, ne-Hočkinovom limfomu i leukemiji, a uz ove bolesti obično se javljaju i modrice na koži, bolovi u kostima, stalni osećaj umora i naglo mršavljenje.

Mnogo lekova može da izazove noćno znojenje, uključujući lekove za snižavanje temperature koji se prodaju bez recepta, poput acetaminofena i NSAIL, poput aspirina i ibuprofena. Uobičajeni krivci su i antidepresivi, koji se nazivaju triciklični ili TCA, kao i bupropion i venlafaksin, hormonska terapija i steroidi poput kortizona i prednizona. Neki lekovi za glaukom i suva usta takođe stimulišu naše znojne žlezde. Svaki uočeni problem, za koji sumnjate da ima veze sa uzimanjem određenog leka prijavite svom lekaru, prenosi "E klinika". 

Kada treba posetiti lekara zbog noćnog znojenja?

Ako se povremeno probudite znojavi, to ne treba da bude razlog za uzbunu. Međutim, ako to postaje sve učestalije i sve teže, a praćeno je i drugim neobjašnjivim simptomima, poput naglog mršavljenja bez dijete i slično, trebalo bi da se konsultujete sa vašim lekarom.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading