DA LI OSEĆATE BOL U BUTINAMA I LISTOVIMA - MOŽDA PATITE OD OVE BOLESTI: Neobični i PODMUKLI simptomi, prepoznajte na vreme!

Autor: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ

Lifestyle

12.03.2024

10:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako ovakvi simptomi nisu česti, dešavaju se.

DA LI OSEĆATE BOL U BUTINAMA I LISTOVIMA - MOŽDA PATITE OD OVE BOLESTI: Neobični i PODMUKLI simptomi, prepoznajte na vreme!

Foto: Shutterstock

Kardiovaskularne bolesti su i dalje vodeći uzrok smrti kako u svetu, tako i u Srbiji. Visok nivo LDL holesterola, poznat kao "loš" holesterol, predstavlja jedan od glavnih faktora rizika za ove bolesti. Lekari ističu važnost redovnih kontrola, s obzirom na to da visok holesterol često ne izaziva vidljive simptome. Međutim, postoji nekoliko suptilnih znakova koji mogu ukazivati na ovaj zdravstveni problem.

Bolovi kao simptomi visokog holesterola

Američko udruženje za srce (AHA) naglašava da se grčevi i bolovi mogu javiti na neobičnim mestima poput kukova, butina ili listova prilikom aktivnosti kao što su hodanje, penjanje uz stepenice ili vežbanje. Ovi bolovi mogu trajati nekoliko minuta i obično prestaju kada prestanete sa aktivnošću. Ovo su samo neki od suptilnih znakova koji mogu upućivati na visok holesterol.

Republika

Foto: Shuttertock

Zdravom ishranom možete sprečiti loš holesterol

Pored neobičnih bolova, postoje i drugi znaci koji mogu ukazivati na visok nivo holesterola. To uključuje rane na stopalima ili prstima koje teško zarastaju, značajan pad temperature u potkolenici ili stopalu u poređenju sa ostatkom tela, spor rast noktiju i čak erektilnu disfunkciju.

Ključna uloga u borbi protiv visokog holesterola jeste pravilna ishrana. Stručnjaci ističu važnost zamene zasićenih masti nezasićenim mastima, te savetuju izbegavanje namirnica poput sira, kolača i masnog mesa. Umesto toga, preporučuju se biljna ulja poput maslinovog, suncokretovog ili kukuruznog ulja, avokado, orašasti plodovi, semenke i masna riba.

U borbi protiv kardiovaskularnih bolesti, pravovremena identifikacija visokog holesterola i pravilna ishrana igraju ključnu ulogu. Redovne kontrole i edukacija o suptilnim znacima mogu pomoći u prevenciji ozbiljnih zdravstvenih problema koji proizilaze iz visokog holesterola.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading