OVA BOLEST JE TEMPIRANA BOMBA, PRVI ZNAK SE VIDI U OČIMA: Za podmuklo oboljenje je KLJUČNO da se na vreme prepozna!

Autor: M.O.

Lifestyle

03.03.2024

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovako nastaje moždana aneurizma.

OVA BOLEST JE TEMPIRANA BOMBA, PRVI ZNAK SE VIDI U OČIMA: Za podmuklo oboljenje je KLJUČNO da se na vreme prepozna!

Foto: shutterstock

Žena na samrti
Aneurizma mozga često se može neprimetno razvijati, ali može predstavljati ozbiljnu pretnju po život. Dr Dragoslav Sokić, vodeći stručnjak sa Klinike za neurologiju, Univerzitetskog Kliničkog Centra Srbije, nedavno je objasnio na Prva TV kako prepoznati znakove i simptome ovog stanja, kao i koje moguće posledice može imati pucanje aneurizme.

Počevši od početka, doktor je istakao da je ova vrsta oboljenja poput "tempirane bombe". Napomenuo je da deca mogu biti rođena sa defektom u tkivu krvnih sudova, a tokom života, posebno u dvadesetim i tridesetim godinama, aneurizme se mogu javiti na različitim delovima tela. Međutim, najkritičnije su one na mozgu.

Republika

Foto: youtube.com/ PRVA

Doktor Dragoslav Sokić, vodeći stručnjak sa Klinike za neurologiju,

 

- Učestalost aneurizmi zavisi od starosne dobi. U dobu između 40 i 50 godina, one čine oko jedan odsto populacije, što znači da svaki stoti čovek ima aneurizmu. To su ljudi koji su pod rizikom od iznenadne smrti ili teškog oštećenja koje se može desiti nenajavljeno - pojasnio je dr Sokić. Dodao je da deca koja se rađaju sa ovim defektom mogu razviti izbočinu tokom vremena.

Govoreći o uzrocima nastanka aneurizme, istakao je genetske predispozicije. Takođe, neke bolesti poput anomalija aorte ili policistične bolesti bubrega mogu biti uzrok.

- Kada razmatramo rane znake aneurizme, primećujemo simptome poput kompresije ili manjih krvarenja. Na primer, spuštanje kapaka ili crvenilo oka koje može biti bolno. Međutim, ovi simptomi se često javljaju kasno. Preventivnih mera nema, ali se preporučuje redovno obavljanje magnetne rezonance, posebno kod osoba koje imaju hipertenziju - savetuje doktor, ističući značaj ranog prepoznavanja.

Dr Sokić takođe je objasnio dve vrste moždanih udara.

- U mozgu postoje dva tipa krvnih sudova - oni koji se granaju i oni koji ulaze u arterije, poznati kao arteriole. Zapušenje ovih krvnih sudova može rezultirati gubitkom tkiva do 5 mililitara. Simptomi ovog tipa moždanog udara mogu biti suptilni -  dodao je doktor, naglašavajući važnost redovnog lečenja hipertenzije i dijabetesa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading