Novi američki kontingent na Kosmetu

Autor:

Vesti

03.03.2024

14:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pripadnici 48. pešadijske brigade Nacionalne garde Džordžije čine glavninu snaga novog kontigenta američke vojske u KFOR-u na Kosovu i Metohiji. Pored njih novu 33. rotaciju čine i vojnici iz Luizijane, Ajove i Oklahome.

Novi američki kontingent na Kosmetu

Foto: jfcnaples.nato.int

U saopštenju brigade, inače glavnoj borbenoj jedinici Nacionalne garde Džordžije stoji da su oni nova rotacija američkih mirovnjaka koja zamenjuje pripadnike 56. pešadijske brigade Nacionalne garde Teksasa. Nacionalne garde sastavni su deo oružanih snaga SAD i predstavljaju njenu aktivnu rezervu.

Ceremonija primopredaje dužnosti i zvanične zamene zastava održana je 27. februara u američkoj vojnoj bazi Bondstil, nedaleko od Uroševca, u prisustvu komandanta KFOR-a turskog general majora Ozkana Ulutaša. Osim državne zastave SAD, na jarbolu u Bondstilu vijori se i zastava države Džordžije koja je zamenila zastavu Teksasa, prenosi Balkanska bezbednosna mreža.

Pripadnici 48. brigade preuzimaju i komandu nad sektorom Istok misije KFOR koje se u južnoj srpskoj pokrajini nalaze na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Komandant novog američkog kontingenta je pukovnik pukovnik Džejson Bejker, koji je i komandant 48. brigade. Pukovnik Bejker ima borbeno iskustvo iz Avganistana i Iraka, gde je službovao kao pripadnik elitne 101. vazdušno desantne divizije. Na čelu 48. brigade nalazi se od 17. oktobra 2021. godine.

 

 

Prethodnu 32. rotaciju su pored Nacionalne garde Teksasa koju su zvali “Teksašani” (Task Force Texans) činili i pripadnici 142. brigade vojne policije iz Nacionalne garde Alabame, više jedinica iz Nacionalne garde Roud Ajlenda (126. vazduhoplovni puk, 143. pešadijski puk i 110. odred za odnose sa javnošću ( Public Affairs), kao i Nacionalna garda Južne Karoline, ali bez navođenja konkretne jedinice, prenosi Balkanska bezbednosna mreža.

Brigada iz Džordžije ukupno broji 4.100 pripadnika, aktivnog i rezervnog sastava. Kako je objavljeno na zvaničnom portalu Biroa Nacionalne garde SAD, brigada je krajem prošle godine “mobilisala” više od 1.000 rezervista koji treba da se rasporede na više lokacija u Evropi. Ne navodi se koliko je ljudi poslato u južnu srpsku pokrajinu.

Kada se uporede zvanično objavljeni podaci sa informacijom KFOR-a o broju američkih vojnika na Kosovu i Metohiji, a to je 563, dolazimo do zaključka da od 1.000 “mobilisanih” pripadnika Nacionalne garde Džordžije, većina ipak nije poslata na KiM.

Snage za podršku čini 70 vojnika iz 1. bataljona jurišnih helikoptera, 244. avijacijskog puka iz Nacionalne garde Luizijane, zatim oko 50 pripadnika helikopterskih posada iz Oklahome, kao i manji broj pripadnika saniteta Nacionalne garde države Ajova, prenosi Balkanska bezbednosna mreža.

Inače, država Ajova ima Program državnog partnerstva za vlastima iz Prištine. Novu američku rotaciju posetio je komandant Nacionalne garde Ajove general major Steven Ozborn. Kako je saopštila NG Ajove, general Ozborn je posetio kosovske bezbednosne snage, gardiste koji su deo snaga KFOR-a i razgovarao sa prištinskim zvaničnicima.

Takođe, takozvane kosovske bezbednosne snage trenutno izvode “međunarodnu” vojnu vežbu na temu vojnog saniteta, u kojoj učestvuju i pripadnici Nacionalne garde Ajove.

Poslednjih godina, američki kontigent u okviru KFOR-a uglavnom čine pripadnici Nacionalne garde, odnosno rezervisti Vojske SAD, prenosi Balkanska bezbednosna mreža.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading