AKO PRIMETITE OVO NAKON BUĐENJA, ODMAH KOD LEKARA: Šanse za opaku BOLEST su velike, reagujte na vreme!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Možda mislite da poznajete svoje telo iznutra i spolja, ali neka stanja imaju suptilnije znakove.

AKO PRIMETITE OVO NAKON BUĐENJA, ODMAH KOD LEKARA: Šanse za opaku BOLEST su velike, reagujte na vreme!

Foto: Shutterstock

Dijabetes, na primer se teže dijagnostikuje jer prve znakove upozorenja nije najlakše uočiti. U stvari, prema NHS-u, simptomi dijabetesa tipa 2 mogu dugo ostati neprimećeni, jer su skriveni simptomi prilično česti.

To znači da treba da budete svesni simptoma, tako da ako primetite bilo koji od njih, možete razgovarati sa svojim lekarom što je pre moguće - a farmaceut je istakao stvari koje treba razmotriti ujutru. Abas Kanani, farmaceut iz Kemijskog klika, rekao je za Ekpress da ćete osetiti ove ključne stvari tokom ranijeg dela dana. To je pojačana žeđ i potreba za čestim mokrenjem.

Prema Diabetes.co.uk, prekomerna žeđ, poznata i kao polidipsija, jedan je od "ranih" simptoma dijabetesa koji možete primetiti. Naravno, svi smo s vremena na vreme žedni, ali ako ne možete da utolite žeđ ili uvek imate potrebu da pijete, to je važno spomenuti lekaru, piše "Miror".

Foto: Shutterstock

Ovo nakon buđenja ukazuje na dijabetes

Drugi znak je polifagija, što je prekomerna glad. Šećer je glavni oblik energije koju vaše telo koristi iz hrane koju jedete, ali bez dovoljno insulina vaše telo ne može da koristi glukozu za energiju. Ovaj nedostatak energije može, zauzvrat, učiniti da se osećate gladno i jedete više kao rezultat te gladi.

Poslednji znak na koji je Abas upozorio je poliurija, potreba za češćem mokrenjem ili prekomerno mokrenje. Pošto se višak šećera u krvi ne može apsorbovati, on završava u urinu gde apsorbuje više vode. To može dovesti do neobično velike količine urina.

Simptomi dijabetesa tipa 2

Ovo su najčešći simptomi dijabetesa tipa 2, prema NHS - u:

  • mokrenje više nego obično
  • stalna žeđ
  • osećate se umorno
  • ne možete da smršate
  • svrab oko penisa ili vagine
  • posekotine ili rane zarastaju duže
  • zamagljen vid

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading