OVAJ ZNAK NA KOŽI UKAZUJE NA VENSKU TROMBOZU, KOJU NIKADA NE SMETE ZANEMARITI: HITNO je i ugrušak može da blokira KRVNI SUD

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavni simptom se primećuje samo na jednoj nozi.

OVAJ ZNAK NA KOŽI UKAZUJE NA VENSKU TROMBOZU, KOJU NIKADA NE SMETE ZANEMARITI: HITNO je i ugrušak može da blokira KRVNI SUD

Foto: shutterstock

Uzrok krvnog ugruška u jednoj od dubokih vena na telu - obično u nogama - DVT zahteva hitnu medicinsku pomoć i može dovesti do plućne embolije opasne po život. Ovde ugrušak putuje do pluća i blokira krvni sud.  Zbog toga je važno razumeti znake ranog upozorenja DVT-a kako ne biste sebe izložili većem riziku.

Prema NHS-u, glavni simptom DVT-a je "pulsirajuća bol" koji ima tendenciju da zahvati samo jednu nogu. Ovo je obično u potkolenici ili butini i javlja se pri hodanju ili ustajanju.

- Crvena ili potamnela koža oko bolnog područja je još jedan znak upozorenja, koja će osobama sa tamnijom kožom biti teže da uoče. Istraživači sa Univerziteta u Mičigenu kažu da je ova promena boje uzrokovana "razgradnjom crvenih krvnih zrnaca dok prolaze kroz područja visokog krvnog pritiska". Koža u ovoj oblasti tada postaje suva i perutava, izazivajući svrab. Nastavak upale i iritacije može dovesti do oštećenja kože, ekcema i razvoja kožnih čireva - dodaju oni, piše "Miror".

Ostali simptomi na koje treba obratiti pažnju su:

  • otok jedne noge (ovo se retko javlja na obe noge)
  • otečene vene koje su teške/bolne na dodir
  • topla koža oko bolnog područja

Foto: Shutterstock

Ovi simptomi na koži ukazuju na duboku vensku trombozu

Ko je u opasnosti od razvoja DVT?

Suprotno popularnom verovanju, letenje avionom na dugim letovima nije jedini uzrok DVT - iako vas duži periodi neaktivnosti mogu izložiti većem riziku. Vodeća dobrotvorna organizacija British Heart Foundation navodi da su ljudi sa srčanom insuficijencijom i rakom, kao i pušači i gojazni, sve značajni faktori rizika.

NHS takođe ističe da uzimanje kontraceptivnih pilula ili HST takođe može da vas izloži povećanom riziku od DVT. Preporučuje se održavanje zdrave težine, fizička aktivnost, pijenje puno tečnosti kako biste izbegli dehidraciju, prestanak pušenja i izbegavanje konzumiranja velikih količina alkohola. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading