VOJNICI OČAJNI, OD DRUGOG SVETSKOG RATA NIJE BILO OVAKO! Poslali poruku koja slama srca: ''Samo želimo da ODEMO KUĆI''!

Autor:

Svet

20.03.2024

09:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Operacije na nosaču aviona odvijaju se neumoljivim tempom, sa desetinama letova koji se obavljaju 24 sata dnevno.

VOJNICI OČAJNI, OD DRUGOG SVETSKOG RATA NIJE BILO OVAKO! Poslali poruku koja slama srca: ''Samo želimo da ODEMO KUĆI''!

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Američka udarna grupa nosača aviona USS Dvajt D. Ajzenhauer suočava se sa izazovima u Crvenom moru, gde su huti počeli da gađaju trgovačka plovila kao odgovor na napad Izraela na Gazu.

Kapetan Dejv Vro, komandant četiri razarača američke mornarice koji pružaju dodatnu zaštitu nosaču, ističe da su se suočili sa različitim pretnjama u poslednja četiri meseca, uključujući protivbrodske balističke rakete, krstareće rakete, bespilotne letelice, bespilotna površinska vozila, i sada čak i podvodna vozila bez posade.

Izazovi operacija na nosaču aviona

Operacije na nosaču aviona odvijaju se neumoljivim tempom, sa desetinama letova koji se obavljaju 24 sata dnevno. Komandant Džordž Zintac, poznat kao Vazdušni šef, koordiniše pokrete aviona sa mlazom koji je lansiran ili sleteo za nešto više od jednog minuta. Ovo je izuzetno zahtevna misija, kako za pilote, tako i za celokupnu posadu nosača, prenosi BBC.

Posledice napada Huta

Uprkos prisustvu američke udarne grupe, Crveno more ostaje izuzetno opasno područje, a napadi Huta na trgovačka plovila su ugrozili pomorsku trgovinu. Huti su uspeli da pogode nekoliko trgovačkih brodova, čime su izazvali ozbiljne posledice po međunarodnu trgovinu.

Iranova podrška Hutima

Kontraadmiral Mark Miges ističe da Huti ne deluju samostalno, već da ih podržava Iran, pružajući im oružje, tehnologiju, obaveštajnu i ciljanu podršku. Ovo dodatno komplikuje situaciju u regionu.

Teško definisati pobedu

Kapetan Kris Hil ističe da je teško definisati pobedu i poraz u ovoj vrsti sukoba, te da će rešavanje ove krize zahtevati šire napore vlade i međunarodne zajednice. Američka udarna grupa nastavlja sa svojom misijom, ali je jasno da će rešavanje ove kompleksne situacije zahtevati više od vojne akcije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading