AKO IM ISPORUČITE RAKETE, BIĆE PROBLEMA! Tokio se ZAMERIO Putinu zbog JEDNE stvari, ovo će im se obiti o glavu!

Autor:

Svet

20.03.2024

08:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je reagovalo na ovu situaciju pozivajući japanskog ambasadora kako bi razgovarali o isporuci oružja Kijevu.

AKO IM ISPORUČITE RAKETE, BIĆE PROBLEMA! Tokio se ZAMERIO Putinu zbog JEDNE stvari, ovo će im se obiti o glavu!

Foto: Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Rusija je upozorila Japan o ozbiljnim posledicama isporuke američkih raketa za protivvazduhoplovne sisteme „patriot“ Ukrajini.

Vršilac dužnosti direktora trećeg departmana za Aziju Ministarstva inostranih poslova Rusije, Sergej Žestki, istakao je da je Japan direktno upozoren na moguće konsekvence ove isporuke. On je naglasio da bi Rusija smatrala isporuku oružja Kijevu kao saučesništvo u zločinima koje počini kijevski režim.

Ublažavanje nacionalnih propisa o izvozu vojne opreme

Decembra 2023. godine, administracija Fumio Kišidija je ublažila nacionalne propise o izvozu vojne opreme kako bi omogućila isporuku raketa Americi, proizvedenih u Japanu po licenci za sistem „patriot“. Ova odluka je izazvala zabrinutost u Rusiji, koja je odmah reagovala upozorenjem japanskim zvaničnicima putem ambasadora u Moskvi, Akiru Mutoa, prenosi Sputnjik.

Reakcija Rusije i poziv japanskog ambasadora

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je reagovalo na ovu situaciju pozivajući japanskog ambasadora kako bi razgovarali o isporuci oružja Kijevu. Istovremeno, japanska ambasada je potvrdila da rakete koje se isporučuju Vašingtonu neće biti korišćene u Ukrajini, nakon sastanka ambasadora Akira Mutoa sa zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije, Andrejem Rudenkom.

Ovaj diplomatski sukob između Rusije i Japana dodatno je zaoštrio tenzije u vezi sa situacijom u Ukrajini, a mogao bi imati šire posledice na odnose između ovih zemalja.

Sve u svemu, isporuka američkih raketa za protivvazduhoplovne sisteme „patriot“ Ukrajini je izazvala ozbiljnu diplomatsku tenziju između Rusije i Japana. Očekuje se dalji razvoj događaja i reakcija obe strane u narednom periodu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading