KEJT I VILIJAM NEMAJU STARATELJSTVO NAD DECOM: Šta bi se desilo u slučaju razvoda princa i princeze od Velsa

Autor:

Svet

19.03.2024

15:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bilo je i ranije spekulacija o tome da se čuveni par razvodi, ali nikada u ovolikoj meri kao sada, na šta svakako utiče kontekst problema i ozbiljnost situacije.

KEJT I VILIJAM NEMAJU STARATELJSTVO NAD DECOM: Šta bi se desilo u slučaju razvoda princa i princeze od Velsa

Foto: YouTube/The Prince and Princess of Wales/Printscreen

Opšta lavina skandala oko Kejt Midlton uticala je i na reputaciju njenog braka sa princom Viljamom koji traje od 2011. godine i koji ima je doneo troje dece, Šarlot, Džordža i Luja.

Bilo je i ranije spekulacija o tome da se čuveni par razvodi, ali nikada u ovolikoj meri kao sada, na šta svakako utiče kontekst problema i ozbiljnost situacije. Nagađa se da je princ Vilijam navodno varao suprugu sa Sarom Rouz Hanberi, kao i da je ona imala vezu sa Tomsom Kingstonom, što spada u teorije zavere. Zato su čak i krenule glasine o navodnom razvodu pa se situacija poredi sa krahom braka Čarlsa i Dajane

S obzirom na to da su deca Kejt Midlton i princa Vilijama članovi kraljevske porodice, Kejt bi trebalo da dobije dopuštenje od princa Vilijama ako bi želela da odvede decu iz Ujedinjenog Kraljevstva. Male su šanse da bi Kejt htela da odvede princezu i princa daleko od njihovog oca. Međutim, ako bi radilo o razvodu uzrokovanim preljubom, stvari bi postale prilično gadne. Kraljevska porodica bi poklonila princezi od Velsa novu rezidenciju sa izričitom svrhom ublažavanja zajedničkog starateljstva i sugeriše da bi porodičan stan u Kensingtonskoj palati mogao da bude njena oaza.

Foto: Tanjug/AP

 

Kejt bi očekivano bila zbrinuta finansijski u slučaju razvoda. Međutim, iznos o kojem bi se radilo mogao bi da bude znatno manji od onih odobrenih u prethodnim razvodima u kraljevskoj porodici, jer je par u braku od 2011. Finansijska naknada određuje se na osnovu trajanja braka.

Kralj ne mora da odobri sam razvod kao što to čini sa brakovima, ali njegov angažman bio bi svejedno značajan. Njegova majka, pokojna engleska kraljica, zapravo je naredila da se on i Dajana razvedu još 1995. kada je medijski cirkus oko njihovih raznih afera postao prevelik da bi dvor to podneo.

Bez obzira da li bi povukao sličan potez ili ne, Čarls III bi morao da odredi titulu princeze od Velsa nakon razvoda.

Budući da je engleski kralj takođe i poglavar Engleske crkve, a Engleska crkva ne odobrava razvod, ponovno venčanje je veoma veliki problem u kraljevskoj porodici. Jedno je jasno, ako se ponovno venča bivši par nakon razvoda, zauvek gube sve titule povezane s njihovim prethodnim brakom.

S obzirom na to da je više-manje nemoguće ponovno se venčati pod Engleskom crkvom, kraljevski članovi pronalazili su različita rešenja proteklih godina. Princeza Ana udala se za svog drugog supruga u Crkvi Škotske, dok se princ Čarls ponovno oženio pod neformalnim blagoslovom.

O potencijalnom razvodu priča se i na Tiktoku, gde je Kajl Orki, poznata na ovoj mreži, poručila da ni Kejt ni Vilijam nemaju starateljstvo nad decom, odnosno da "sadašnji monarh ima zakonsko starateljstvo nad svim svojim unucima". Istakla je da se kralj pita o mestu stanovanja i putovanjima dece Kejt i Vilijama. Bilo je reči i o tome da Kejt nema starateljstvo nad decom, zbog predbračnog ugovora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading