"U PODNE PROTIV PUTINA" Da li će se Rusi sutra odazvati poslednjem pozivu Alekseja Navaljnog protiv šefa Kremlja? (VIDEO)

Autor:

Svet

16.03.2024

15:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Supruga Alekseja Navaljnog podsetila je svoje sunarodnike na izbornu akciju koji je osmislio njen pokojni suprug.

"U PODNE PROTIV PUTINA" Da li će se Rusi sutra odazvati poslednjem pozivu Alekseja Navaljnog protiv šefa Kremlja? (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Samo 15 dana pre svoje smrti, ruski opozicioni lider, Aleksej Navaljni, pokrenuo je svoju poslednju akciju protiv Vladimira Putina, piše Politiko.

Navaljni je poslednje nedelje svog života proveo u strogom zatvoru u Severnom polarnom krugu, u kom su uslovi toliko ekstremni da su jednaki mučenju, podseća Politiko.

Više od jedne decenije, Navaljni je bio najistaknutiji protivnik ruskog predsednika i najveća politička pretnja. Samo dve nedelje pred smrt, Navaljni je osmislio novi plan protiv Putina.

Prvog februara je na nalogu Navaljnog na društvenoj mreži X, objavljen poziv Rusima koji su protiv Putina da istovremeno izađu na predsedničke izbore koji se održavaju ovog vikenda.

- Sviđa mi se ideja da glasači protiv Putina u podne odu zajedno na biračka mesta. U podne protiv Putina - naveo je Navaljni.

Takav vid protesta bio bi, ukazuje Politiko, legalan i relativno bezbedan.

- Šta bi mogli da urade? Da li će zatvoriti glasačka mesta u podne? Da li će organizovati okupljanja podrške Putinu u 10 prepodne? Da li će zapisati sve koji su došli u podne i staviti ih na listu nepouzdanih ljudi - zapitao se Navaljni.

Politiko ističe da je odavno jasno da predsednički izbori u Rusiji nisu ni fer, ni slobodni. Putin je, zapravo, jedini kandidat, a svi njegovi politički protivnici su ili mrtvi, ili zatvoreni, ili u egzilu ili im je onemogućena kandidatura.

Ali jednostavnim pojavljivanjem u isto vreme, Rusi bi mogli da iskažu svoj protest i izborni proces koji je Kremlj pokrenuo kao konačnu aklamaciju Putina, nakon agresije na Ukrajinu, raskrnikaju kao lažni.

Smrt Alekseja Navaljnog sredinom prošlog meseca dala je novi podstrek opoziciono nastrojenim Rusima. Dok zvanični državni organi tvrde da je Navaljni umro prirodnom smrću, porodica i pristalice Navaljnog ubeđene su da je on ubijen. Hiljade Rusa izašlo je po hladnom danu, kako bi prisustvoalo sahrani Navaljnog i odalo mu poštu.

Supruga Alekseja Navaljnog podsetila je svoje sunarodnike na izbornu akciju koji je osmislio njen pokojni suprug.

- Aleksej je pozvao ljude da učestvuju u ovom protestu i zato je to od izuzetne važnosti za mene lično - navela je Julija Navaljna u video snimku u kom je pozvala Ruse da se pridruže protestu.

Navaljni počiva na moskovskom groblju Borisovo, ali je i dalje najmoćniji Putinov protivnik. Bez obzira da li će gomila Rusa izraziti svoje neslaganje u nedelju u podne, njegova smrt je dodatno naglasila Putinov nedostatak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading