U INAT PUTINU: Težak incident na predsedničkim izborima u Rusiji, reagovala policija (VIDEO)

Autor:

Svet

15.03.2024

14:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dva slična incidenta dogodila su se na biralištima u regionu Voronjež.

U INAT PUTINU: Težak incident na predsedničkim izborima u Rusiji, reagovala policija (VIDEO)

Foto: X/The Moscow Times/Printscreen

Rusko Tužilaštvo pokrenulo je krivičan postupak protiv žene iz Moskve koja je sipala zelenu boju u biračku kutiju, kako bi ometala izborni proces u kojem Rusija bira novog predsednika.

Rusi su danas počeli sa glasanjem kroz 11 vremenskih zona širom zemlje, na izborima koji će se završiti u nedelju.

Ustavom je predviđeno da pobednik izbora dobije mandat na šest godina, a očekuje se da će to biti glavni favorit, Vladimir Putin, preneo je Rojters.

Nadzorna kamera sa biračkog mesta, koju je objavila državna agencija RIA Novosti, pokazala je mladu ženu kako odlaže svoj glasački listić, nakon čega je smireno sipala zelenu boju u plastičnu kutiju.

Policajci su je odmah priveli, a žena je optužena za opstrukciju glasačkog procesa.

Za ovaj prekršaj u Rusiji predviđena je maksimalna kazna od pet godina zatvora.

Dva slična incidenta dogodila su se na biralištima u regionu Voronjež, dodaje RIA.

Podsetimo, danas je počelo  glasanje na predsedničkim izborima u Rusiji, koji će sasvim izvesno dati Vladimiru Putinu još šest godina na vlasti.

Glasaće se tri dana, iako je rezultat izvestan, jer ruski predsednik nema kredibilnog protivnika. Prevremeno glasanje već je započelo u okupiranim delovima četiri ukrajinske regije: Zaporožje, Herson, Donjeck i Lugansk.

Biračka mesta otvorena su na poluostrvu Kamčatka, najistočnijem regionu Rusije, u 8 sati po lokalnom vremenu u petak i konačno će se zatvoriti u najzapadnijoj enklavi Kalinjingrad u 20h u nedelju, prenosi BBC.

Na svim državnim kanalima, 71-godišnji predsednik Putin je promovisan kao nacionalni lider koji je stajao glavom i ramenima iznad svih potencijalnih rivala.

Vladimir Putin je jedan od četiri kandidata na glasačkom listiću, ali nijedan od ostale trojice ne predstavlja realan izazov. Svi njegovi najotvoreniji kritičari bili su prisiljeni na egzil, zatvoreni su ili su umrli.

Putin ima tri formalna suparnika: Leonida Sluckog, Nikolaja Haritonova i Vladislava Davankova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading