"PRAVO PRAVCATO KRVOPROLIĆE" Trampova "gvozdena metla" u Republikanskoj stranci, na ključno mesto postavio snaju, poznato i zašto

Autor:

Svet

13.03.2024

08:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od većine dosadašnjih zaposlenih očekuje se da do kraja nedelje novoj upravi samoinicijativno daju svoj mandat na raspolaganje.

"PRAVO PRAVCATO KRVOPROLIĆE" Trampova "gvozdena metla" u Republikanskoj stranci, na ključno mesto postavio snaju, poznato i zašto

Foto: Tanjug/AP

"Pravo pravcato krvoproliće"; tačno je tim rečima izvor iz Republikanskog nacionalnog veća, nukleusa američke desnice, redakciji portala Politico opisao kadrovsku rokadu koju su, nakon dolaska na čelo te institucije, proveli najbliži saradnici Donalda Trampa.

Ovog je ponedeljka otkaz dobilo najmanje 60 službenika, a dobro upućeni izvori tvrde da je glavni zadatak ove rokade uspostaviti "potpunu kontrolu" nad telom koje će tokom predstojeće kampanje donositi ključne strateške odluke, jer bivši predsednik "ništa ne želi prepustiti slučaju".

Od većine dosadašnjih zaposlenih očekuje se da do kraja nedelje novoj upravi samoinicijativno daju svoj mandat na raspolaganje, nakon čega će nekolicini njih biti ponuđena mogućnost da se ponovno prijave na konkurs za vlastito radno mesto. Ostalima mandat formalno ističe poslednjeg dana marta.

Majkl Vatli, trampist iz Severne Karoline, preuzeće kormilo nad celim Većem, dok je uloga njegove "desne ruke" pripala Trampovoj snaji Lari. Od nje će se očekivati da bude zaštitno lice te institucije te da posebnu pažnju posveti unapređenju aktivnosti prikupljanja donacija za reizbor 45. američkog predsednika, jer je, navodno, Tramp upravo nedostatak entuzijazma oko finansija u dosadašnjoj fazi kampanje najviše zamerio bivšoj predsednici Roni MekDaniel.

Da je se bivši predsednik planira rešiti, dosadašnjoj je šefici Veća Roni MekDaniel postalo jasno još u februaru, kada se s favoritom republikanskih predizbora privatno sastala u njegovoj floridskoj rezidenciji Mar-a-Lago. Tramp ju je na tom sastanku navodno zamolio da prvu sredu nakon superutorka, podnese ostavku na funkciju predsednice Veća kako bi on u tu fotelju mogao staviti nekoga ko će "efikasnije prikupljati donacije".

Dvaput opozvan i krivično gonjen, bivši predsednik svestan je da u Republikanskoj stranci postoji značajna frakcija otporna na njegov šarm, koja mu je spremna maksimalno zakomplikovati put do drugog mandata u Beloj kući. Upravo je ta frakcija, naime, toliko dugo finansirala kampanju Niki Hejli na stranačkim predizborima, isključivo kako bi raskrinkala sve njegove mane i slabosti.

Nekolicina republikanaca pod uslovom je anonimnosti komentarisala da su "jako zabrinuti zbog Trampove otmice stranke", jer nisu sigurni kako će Veće nastaviti operativno funkcionisati mimo ovog izbornog ciklusa s toliko zaslepljenih istomišljenika za volanom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading