JEZIVA PRETNJA VLADIMIRA PUTINA: "Rusija je spremna za nuklearni rat, ORUŽJE SLUŽI DA SE ISKORISTI"!

Autor:

Svet

13.03.2024

06:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider Rusije komentarisao je u kojim situacijama bi mogao da upotrebi oružje za uništenje!

JEZIVA PRETNJA VLADIMIRA PUTINA: "Rusija je spremna za nuklearni rat, ORUŽJE SLUŽI DA SE ISKORISTI"!

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Rusija je i dalje u visokom stepenu borbene gotovosti i potpuno je spremna za nuklearni rat, mada trenutno ne žuri ka tome, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin juče.

Tokom intervjua za državne medije, Putin, koji je započeo totalnu invaziju na Ukrajinu i koji je gotovo siguran da će pobediti na predsedničkim izborima koji se održavaju od 15. do 17. marta, istakao je da će Rusija biti spremna da upotrebi nuklearno oružje ukoliko bude ugrožen njen suverenitet.

Sa vojno-tehničke tačke gledišta, mi smo, naravno, spremni - rekao je Putin za televiziju Rusija-1 i novinsku agenciju RIA, odgovarajući na pitanje da li je zemlja zaista spremna za nuklearni sukob.

Istakao je da Sjedinjene Američke Države razumeju da će Rusija, ukoliko američke trupe budu raspoređene na ruskoj teritoriji, ili u Ukrajini, taj potez tumačiti kao intervenciju.

"Mi imamo svoje principe"

- (U Sjedinjenim Američkim Državama) postoji dovoljno stručnjaka u oblasti rusko-američkih odnosa i u oblasti strateškog suzdržavanja. Zbog toga ne mislim da sve ide ka tome (nuklearnom sukobu), ali mi smo spremni za to - izjavio je Putin.

Ponovio je da je upotreba nuklearnog oružja predviđena nuklearnom doktrinom Kremlja, čija politika određuje okolnosti pod kojima bi Rusija mogla da upotrebi svoje oružje.

- Oružje postoji da bi se upotrebljavalo. Mi imamo svoje principe - rekao je.

Ako Sjedinjene Američke Države izvedu nuklearne probe, Rusija bi mogla učiniti isto, dodao je tokom obimnog intervjua.

- Nije neophodno... još uvek moramo da razmislimo o tome, ali ne isključujem mogućnost da ćemo učiniti isto - naveo je. Međutim, Putin je istakao da se Rusija nikada nije našla u situaciji da mora da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, gde sukob traje od februara 2022.

"Mi se ni u kakve izbore ne mešamo"

- Zašto bismo koristili oružje za masovno uništenje? Nikada za to nije bilo potrebe - istakao je.

Ruski predsednik je u intervjuu takođe naveo da se Rusija ne meša ni u kakve izbore i da će sarađivati sa svakim izabranim liderom SAD-a.

- Mi se na bilo koji način ne mešamo u bilo koje izbore. I, kao što sam više puta rekao, radićemo sa bilo kojim liderom kome američki narod, američki birači poklone svoje poverenje - dodao je. Napomenuo je i da ga je Donald Tramp, dok je bio predsednik, kritikovao da "simpatiše" trenutnog predsednika Džo Bajdena.

Putin je takođe izjavio da je pristupanje Finske i Švedske NATO-u "besmislen potez" i da će Rusija rasporediti trupe i sisteme za uništavanje na granici sa Finskom nakon što se Finska pridruži savezu.

"To je apsolutno besmislen potez (za Finsku i Švedsku) sa stanovišta zaštite sopstvenih nacionalnih interesa. Tamo (na granici sa Finskom) nismo imali trupe, sada će biti. Tamo nije bilo sistema za uništavanje, sada će se pojaviti", zaključio je.

(Index.hr)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading