IPAK JE PREŽIVEO: Nove informacije o stanju arhimandrita Jeronima, oglasila se direktorka bolnice

Autor:

Svet

11.03.2024

13:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Igumana je izbo parohijan, mladić (26) koji je potom izvršio samoubistvo.

IPAK JE PREŽIVEO: Nove informacije o stanju arhimandrita Jeronima, oglasila se direktorka bolnice

Foto: ACCENT TV / YOUTUBE

Arhimandrit Jeronim, iguman manastira Pokrov presvete Bogorodice u Kosauti, koji je u nedelju pronađen kako leži u lokvi krvi, je u kritičnom, ali stabilnom stanju.

Iako su prve informacije bile da je iguman preminuo od zadobijenih povreda, moldavski mediji javljaju da su lekari uspeli da ga reanimiraju po dolasku u bolnicu, te da je iguman hitno operisan.

Danas je direktorka bolnice u kojoj je iguman smešten objavila apel na društvenim mrežama u kojem moli građane da doniraju krv.

- Dana 10. marta 2024, iguman manastira iz sela Kosauti primljen je u okružnu bolnicu Soroka u kritičnom stanju. Hitna operacija obavljena je zajedno sa specijalistima iz Kišinjeva. Pacijent je teško, ali stabilno, svestan je, priča. Zbog gubitka velike količine krvi, pacijentu je urađena transfuzija, a uprava bolnice moli sve ljude dobre vere da daju krv za arhimandrita Jeronima i da mu spasu život. Čekamo Vas na Odeljenju za transfuziju krvi 12.03.2024. i 14.03.2024.godine od 08.00 časova. Učinimo dobro delo zajedno - napisala je direktorka Okružne bolnice Soroka, Ela Ursu, na Fejsbuku.

Podsetimo, igumana je izbo parohijan, mladić (26) koji je potom izvršio samoubistvo. On je igumanu zadao više uboda nožem u predelu leđa i vrata, nakon čega je pobegao u šumu gde se obesio.

Manastir Pokrov presvete Bogorodice u Kosauti je drevni srednjovekvoni manastir, a kako se navodi, nedavno je obnovljen  od strane nekoliko veštih majstora. Nalazi se u dubokoj klisuri, a pored manastira je česma sa mineralnom vodom, ivice reke Nistru i kamenolom granita Moldavije.

Manastir je osnovan 1729. godine kao isposnica na imanju Husi. Kasnije, 1810. godine, dobija status manastira. Posle devet godina postojanja manastir je zatvoren. Monaški manastir je ponovo otvoren na novom mestu 22. aprila 1994. godine, posvećenom Bogorodici, a 1998. je blagosloveno zvanično ponovno otvaranje manastira, dok je za predsedavajućeg opatije postavljen arhimandrit Jeronim.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading