BAJDEN IZBEGAVA DEBATU S TRAMPOM: Džo šalje poruke samo preko obraćanja naciji, ankete daju blagu prednost Donaldu

Autor:

Svet

08.03.2024

07:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon nedavnog "superutorka" na kojem je 15 saveznih država biralo svoje kandidate, obojica lidera su izašli kao pobednici.

BAJDEN IZBEGAVA DEBATU S TRAMPOM: Džo šalje poruke samo preko obraćanja naciji, ankete daju blagu prednost Donaldu

Foto: Tanjug/Patrick Semansky/Andrew Harnik

Donald Tramp, lider republikanaca i najizvesniji kandidat za predsednika iz redova "crvenih", nedavno je pozvao rivala i aktuelnog šefa Bele kuće Džozefa Bajdena na debatu pod svetlima kamera. Ova inicijativa izazvala je pažnju javnosti i postala predmet rasprave u političkim krugovima. Bajden je, međutim, odgovorio negativno na Trampov izazov, ističući da je već nedavno održao obraćanje Kongresu o stanju nacije.

Rezultati "superutorka"

Nakon nedavnog "superutorka" na kojem je 15 saveznih država biralo svoje kandidate, obojica lidera su izašli kao pobednici. Tramp je dobio poverenje birača u 14 od 15 država, dok je Bajden ostvario pobedu u svim državama, osim na teritoriji Američke Samoe, gde je pobedu odneo Džejson Palmer.

Povlačenje Niki Hejli iz predizborne kampanje

Povlačenje bivše ambasadorka SAD u UN i nekadašnje guvernerke Južne Karoline Niki Hejli iz predizborne kampanje posle "superutorka" izazvalo je spekulacije o tome kome će se prikloniti birači koji su glasali za nju. Hejlijeva je osvojila veliki broj glasova u izbornim okruzima univerzitetskih gradova i kod birača koji se smatraju nezavisnim. Njen izlazak iz trke otvorio je pitanje da li će ti glasovi preći u tabor Bajdena.

Starosna dob kandidata i budućnost

Pored političkih pitanja, starosna dob kandidata postala je predmet rasprave među biračima. Većina Amerikanaca nije zadovoljna činjenicom da će morati da biraju između dvojice lidera u poodmaklim godinama - Bajden ima 81, a Tramp 77. Ovo je rezultat anketiranja koje pokazuje da veći deo birača smatra da su obojica kandidata prestar da bi efektivno obavljali funkciju predsednika.

Finansiranje kampanje

Iako su ankete pokazale blagu prednost Trampu, Bajden trenutno raspolaže većim budžetom za kampanju. Tramp troši značajne sume na pravne troškove, dok Bajden ulaže milione dolara u reklame, čime se stvara interesantna dinamika u finansijskom aspektu predizborne kampanje.

Očekuje se da će naredni meseci biti ključni za pridobijanje birača, a pitanje finansiranja, političkih stavova i izazova sa kojima se suočava Amerika će biti glavne teme predizborne kampanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading