KO ĆE BITI SLEDEĆI ŠEF NATO? Amerika otkrila KOME daje podršku, onoga ko zameni Stoltenberga čekaju ozbiljni IZAZOVI!

Autor:

Svet

22.02.2024

22:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jens Stoltenberg je na mestu generalnog sekretara NATO alijanse od 2014. godine, a njegov mandat ističe u oktobru.

KO ĆE BITI SLEDEĆI ŠEF NATO? Amerika otkrila KOME daje podršku, onoga ko zameni Stoltenberga čekaju ozbiljni IZAZOVI!

Foto: Tanjug/AP

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost, Džon Kirbi, izneo je danas podršku SAD ideji da odlazeći holandski premijer Mark Rute nasledi Jensa Stoltenberga na čelu NATO-a. Ova ideja dobila je podršku i od britanskog Forin ofisa, dok je Rotjers javio da i Francuska podržava Rutea kao potencijalnog naslednika.

Estonska premijerka Kaja Kalas je izrazila interesovanje za čelnu poziciju NATO-a, ali zvaničnici Alijanse ističu da ona nije u kombinaciji jer nije proglasila svoju kandidaturu, a isto važi i za letonskog ministra inostranih poslova Krišjanisa Karinša, prenosi Tanjug.

Stoltenbergov mandat i izazovi za njegovog naslednika

Jens Stoltenberg je na mestu generalnog sekretara NATO alijanse od 2014. godine, a njegov mandat ističe u oktobru. Jedan od glavnih zadataka njegovog naslednika biće nastavak pružanja podrške Ukrajini u ratu protiv Rusije.


SAD, Velika Britanija i Francuska, kao ključne članice NATO-a, izražavaju podršku ideji da Rute preuzme ovu odgovornu poziciju, dok se interesovanje estonske premijerke Kaje Kalas nije pokazalo kao dovoljno za ozbiljno razmatranje.

Reakcije i podrška za Rutea kao potencijalnog naslednika

Džon Kirbi, portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost, istakao je podršku SAD ideji da Mark Rute preuzme vođstvo NATO-a nakon Stoltenberga. Britanski Forin ofis takođe podržava Rutea, dok je Rotjers javio da i Francuska podržava tu ideju.


Ovi signali podrške za Rutea kao mogućeg naslednika Stoltenberga ukazuju na važnost koju međunarodna zajednica pridaje ovoj odluci i njenom uticaju na budućnost NATO-a i globalne bezbednosti.

Naslednik Jensa Stoltenberga na čelu NATO-a moraće da se suoči sa izazovima međunarodnih odnosa, bezbednosti i geopolitičke stabilnosti.

Mark Rute, holandski premijer, izgleda kao jedan od potencijalnih kandidata koji uživa podršku ključnih članica Alijanse, dok se interesovanje drugih lidera nije pokazalo kao dovoljno za ozbiljno razmatranje. S obzirom na značaj ove pozicije, odluka o novom generalnom sekretaru NATO-a privlači pažnju međunarodne javnosti i nosi sa sobom veliku odgovornost u kontekstu aktuelnih globalnih izazova.

(Rojters/Tanjug)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading