LE PEN OKRENULA LEĐA MAKRONU I URADILA BAŠ ONO ŠTO NIJE ŽELEO: Nastavak "tihog rata" predsednika i lidera desnice

Autor:

Svet

20.02.2024

16:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Le Pen i Makron nikada se nisu simpatisali, ali posle ovog tek neće uskoro

LE PEN OKRENULA LEĐA MAKRONU I URADILA BAŠ ONO ŠTO NIJE ŽELEO: Nastavak "tihog rata" predsednika i lidera desnice

Foto: Privatna arhiva, Tanjug/AP

Lider francuske desničarske stranke Nacionalno okupljanje (RN), Marin le Pen, pristustvovaće sahrani heroja francuskog otpora Misaka Manučijana u Panteonu u Parizu, uprkos tome što je predsednik Emanuel Makron izjavio da se "lično protivi" njenom dolasku.

"Uprkos nečuvenoj sugestiji predsednika, Marin Le Pen će prisustvovati svečanoj ceremoniji na kojoj će nacija odati počast, saopštio je njen potparol.

Žan-Pjer Sakun, predsednik komiteta odgovornog za sahranu, rekao je da prisustvo RN "nije veliko zadovoljstvo", ali kao parlamentarna stranka RN ima pravo da bude tamo.

Manučijan je rođen u Jermeniji 1906, a sa devet godina pobegao od Jermenskog genocida u Francusku, poše Gardijan.

Tokom Drugog svetskog rata predvodio je manju grupu stranaca u borbi protiv nemačke okupacije, a pogubljen je od strance nacista 1944. 

Kad smo kod ratova, Francuska je danas saopštila da je "duboko zabrinuta" zbog situacije u Demokratskoj Republici Kongo, i pozvala je Ruandu da prestane sa podrškom pobunjeničkoj grupi M23, koja je pojačala ofanzivu u Kongu.

Ruanda negira da podržava M23, iako SAD, Kongo i grupa eksperata Ujedinjenih nacija kažu da ih finansira i bori se uz tu grupu, preneo je Rojters.

"Francuska osuđuje nastavak M23 ofanzive uz podršku Ruande, i prisustva snaga Ruande na teritoriji Konga", navodi se u saopštenju francuske vlade.

Pariz je dodao da je pozvao Ruandu da prekine podršku M23 i da se povuče sa teritorije Konga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading