''DUGUJEMO TO PALESTINCIMA I IZRAELCIMA'' Pariz razmišlja o priznanju Palestine?

Autor:

Svet

17.02.2024

10:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je danas da priznanje palestinske države više nije tabu za Francusku, nagoveštavajući da bi Pariz mogao da preduzme korake ka priznavanju palestinske države ukoliko napori za postizanje rešenja s dve države budu blokirani, posebno zbog protivljenja Izraela.

''DUGUJEMO TO PALESTINCIMA I IZRAELCIMA'' Pariz razmišlja o priznanju Palestine?

Foto: Tanjug/AP

Iako jednostrano priznanje Francuske može imati ograničen uticaj na teren bez stvarnih pregovora, imaće značajnu simboličku i diplomatsku vrednost. Makron je naglasio da su spremni doprineti priznanju palestinske države, ističući nestrpljenje među zapadnim liderima.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu jasno je izrazio svoje protivljenje palestinskom suverenitetu, insistirajući na punoj izraelskoj bezbednosnoj kontroli zapadno od Jordana, što je u suprotnosti sa zahtevima palestinske države.

''Dugujemo to Palestincima i Izaelcima''

Francuski poslanici su 2014. godine glasali za podsticanje vlade da prizna Palestinu, ali je to bilo pretežno simbolično i nije značajno uticalo na diplomatski stav Francuske.

- Dugujemo to Palestincima, čije su težnje predugo gažene. Dugujemo to Izraelcima koji su proživjeli najveći antisemitski masakr našeg veka. Dugujemo to regiji koja žudi pobeći od onih koji seju haos i osvetu - rekao je.

Makronove izjave predstavljaju prvi put da je francuski lider izneo takav predlog, naglašavajući podršku Palestincima i Izraelcima.

Ovai komentari se verovatno koristi kao dodatni pritisak na Izrael. Makron je upozorio da bi izraelska ofanziva u Rafi mogla izazvati humanitarnu katastrofu bez presedana i predstavljati prekretnicu u sukobu.

Priznavanje pominjao ranije i Kameron

Trenutno, većina zapadnoevropskih zemalja ne priznaje Palestinu kao državu, insistirajući da bi nezavisna palestinska država trebalo proizaći iz pregovora s Izraelom. Međutim, ova izjava Makrona ukazuje na mogućnost promene stava, slično kao što je nedavno najavljeno i u Velikoj Britaniji.

Britanski ministar inostranih poslova Dejvid Kameron rekao je ranije ovog meseca da će doći vreme kada će Britanija nastojati priznati palestinsku državu, uključujući i članstvo u Ujedinjenim nacijama, prenosi portal Index.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading