NOVINAR ŠPIJUNIRAO ZA SOVJETSKI SAVEZ 35 GODINA! Bio saradnik KGB-a, svoje usluge papreno naplaćivao (VIDEO)

Autor:

Svet

16.02.2024

22:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuski špijun koji je šokirao svoju zemlju

NOVINAR ŠPIJUNIRAO ZA SOVJETSKI SAVEZ 35 GODINA! Bio saradnik KGB-a, svoje usluge papreno naplaćivao (VIDEO)

Foto: printskrin jutjub

 

U nedavnom otkriću koje je potreslo francusko društvo, ugledni bivši urednik časopisa "Ekspres", Filip Grombah, otkriven je kao špijun koji je 35 godina radio za Sovjetski Savez. Ova nezapamćena priča o dvostrukom životu jedne od najpoštovanijih ličnosti u francuskim medijima izazvala je talas šokiranosti i interesovanja.

Legendarna novinarska karijera i tajni identitet



Filip Grombah, rođen u Parizu 1924. godine, bio je deo jevrejske porodice koja je pobegla iz Francuske tokom nacističke invazije. Nakon rata, pridružio se novinskoj agenciji AFP, da bi kasnije postao glavni urednik časopisa "Ekspres". Tokom svoje karijere, Grombah je bio blizak sa mnogim uticajnim ličnostima francuskog društva, uključujući političare, glumce i književne velikane. Međutim, iza ove fasade uspešne novinarske karijere krio se tajni identitet - on je bio "Brok", špijun ruske obaveštajne agencije KGB.

Foto: printskrin jutjub

 

 


Finansijski podsticaji i prekid veza sa KGB-om

Iz Mitrokinovih dosijea saznajemo da je Grombah dobio značajne finansijske nadoknade za svoje usluge KGB-u, a da je čak bio jedan od 13 najboljih sovjetskih špijuna u Francuskoj. Međutim, 1981. godine, veze između Grombaha i KGB-a su prekinute, a sam Grombah je otpušten. Prema dosijeima, agenti KGB-a su smatrali Grombaha "neiskrenim" i da je preuveličavao svoju vrednost.


Život posle otkrića

Nakon otkrića njegovog tajnog života, Grombah je odbio novinarske pokušaje da sazna više o godinama koje je proveo kao špijun. Njegova udovica je otkrila da joj je Grombah priznao svoju prošlost, objašnjavajući da je radio za KGB iz osećaja lojalnosti prema Sovjetskom Savezu.

Uticaj na medije i društvo

Ovo otkriće je izazvalo značajnu pažnju u francuskom društvu, jer se mnogi sećaju Grombaha kao izuzetne ličnosti koja je decenijama dominirala medijskim pejzažom. Iako se možda mnogi pitaju da li je Grombahu pošlo za rukom da svoj špijunski rad odvoji od svog rada kao urednika, činjenica je da je njegov uticaj na medije i društvo bio značajan tokom decenija.

Ovo izuzetno otkriće baca novo svetlo na jednu od najupečatljivijih ličnosti u francuskim medijima i otvara mnoga pitanja o moralu, lojalnosti i uticaju špijunaže na društvo.

(BBC)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading