VELIKA KOALICIJA KREĆE DA OBUZDA HUTE: Evropska unija šalje pomorsku misiju da spreči napade u Crvenom moru!

Autor:

Svet

19.02.2024

22:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska unija (EU) je u ponedeljak pokrenula pomorsku misiju u Crvenom moru radi obnove i zaštite slobode plovidbe u tom regionu.

VELIKA KOALICIJA KREĆE DA OBUZDA HUTE: Evropska unija šalje pomorsku misiju da spreči napade u Crvenom moru!

Foto: Twitter

Misija je proistekla je iz napada proiranskih militanata Huta na međunarodne brodove u znak podrške Hamasu tokom sukoba sa Izraelom.

''Odbrambena pomorska bezbednosna operacija'', nazvana Eunavfor Aspides, dolazi nakon što su iranski orijentisani militanti Huti počeli da napadaju međunarodne brodove u Crvenom moru u znak podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas u njenom ratu s Izraelom.

- Evropska unija brzo reaguje na neophodnost obnavljanja pomorske bezbednosti i slobode plovidbe u veoma strateškom pomorskom koridoru - rekao je u saopštenju visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

- U okviru svog odbrambenog mandata, operacija će obezbediti pomorsku situacionu svest, pratiti plovila i zaštititi ih od mogućih napada sa više domena na moru - dodaje se u saopštenju.

Iako u saopštenju nije naveden tačan broj plovila uključenih u misiju, diplomate EU su ranije izjavile da će inicijalno obuhvatiti tri broda pod komandom EU, u sklopu Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU (CSDP), prenosi Telegraf.

Nemačka je već poslala fregatu za protivvazdušnu odbranu kako bi se pridružila misiji, a Francuska i Italija su takođe najavile svoj doprinos.

Rvropska unija je saopštila da će pomorska misija obuhvatiti ključne pomorske linije komunikacije u moreuzu Baab al-Mandab i moreuzu Hormuz, kao i međunarodne vode u Crvenom moru, Adenskom zalivu, Arapskom moru, Zalivu Oman i Persijskom zalivu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading