NOVI NAPAD NA BLISKOM ISTOKU: HUTI raketirali BRITANSKI tanker u Crvenom moru!

Autor:

Svet

17.02.2024

08:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jemenski pokret Ansar Alah (Huti) saopštio je da je napao britanski tanker u Crvenom moru, prenosi Rojters pozivajući se na portparola vojske Huti Jahju Sariju, prenose RIA novosti.

NOVI NAPAD NA BLISKOM ISTOKU: HUTI raketirali BRITANSKI tanker u Crvenom moru!

Foto: shutterstock, Tanjug/AP

- Jemenski Huti su ispalili projektile na britanski tanker Poluks u Crvenom moru - navodi se u izveštaju.

Pokret Ansar Alah (Houthi) u severnom Jemenu, koji kontroliše veći deo jemenske obale Crvenog mora, ranije je upozorio na svoju nameru da napadne sve brodove povezane sa Izraelom, pozivajući druge zemlje da povuku svoje posade sa njih i da im ne prilaze na more. 

Jedan broj brodarskih kompanija odlučio je da obustavi transport kroz Crveno more.

Huti su ranije rekli da njihove akcije u Crvenom moru imaju za cilj da pomognu Palestincima u Pojasu Gaze, tvrdeći su da ne ometaju slobodu plovidbe u regionu. Arapske i muslimanske zemlje su u više navrata upozoravale SAD da bi bezuslovna podrška akcijama Izraela u Pojasu Gaze dovela do širenja sukoba u celom regionu.

SAD i Velika Britanija izvode udare na ciljeve Huta od sredine januara, nazivajući to odgovorom na pretnje slobodi plovidbe u Crvenom moru. Mohamed Ali al-Huti, član najvišeg političkog saveta Ansar Alaha, nazvao je napade terorističkim varvarstvom i namernom i neopravdanom agresijom.

Podsetimo, u ponedeljak je britanska kompanija za bezbednost u pomorskom saobraćaju Ambrej saopštila da je grčki teretni brod, gađan sa dva projektila.

Brod je plovio pod zastavom Maršalskih Ostrva, i gađan je u razmaku od dva minuta, dok je prolazio kroz moreuz Bab-el-Mandeb.

Teretni brod je, navodno, pogođen i pretrpeo je određenu materijalnu štetu na desnoj strani, dodaje Ambrej.

Britanska kompanija navodi da je posada teretnjaka primetila projektil u blizini broda, na 75 kilometara južno od jemenske luke na Crvenom moru, Moke.

Jemenski pobunjenici Huti napadaju trgovačke brodove u Crvenom moru od 19. novembra kao, kako tvrde, odgovor na izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze, zbog čega su SAD i Velika Britanija u poslednjih mesec dana počele uzvratne udare na vojne mete Huta u Jemenu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading