HUTI NAPALI KOMERCIJALNI BROD U CRVENOM MORU: Novi udar pobunjenika na američku mornaricu

Autor:

Svet

12.02.2024

20:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Huti su započeli napade na trgovačke brodove u Crvenom moru od 19. novembra.

HUTI NAPALI KOMERCIJALNI BROD U CRVENOM MORU: Novi udar pobunjenika na američku mornaricu

Foto: Tanjug/AP

Jemenska pobunjenička grupa Huti izvršila je napad na komercijalni brod "Star Iris", koji navodno pripada SAD, saopštio je portparol grupe Jahja Sarija. Prema Sarijinim rečima, jemenske pomorske snage su ispalile protivbrodske projektile na američki brod "Star Iris" u Crvenom moru, što je izazvalo direktan i precizan napad, prenosi Sputnjik.

Prethodno, Pomorske trgovinske operacije Velike Britanije (UKMTO) su javile da je neidentifikovano trgovačko plovilo napadnuto 75 kilometara južno od jemenske luke Al-Moke. Prema izveštaju UKMTO, na brod su ispaljene dve rakete, ali srećom, članovi posade nisu povređeni. Brod "Star Iris", koji je plovio pod zastavom Maršalskih ostrva, krenuo je iz brazilske luke Vila do Konde za Iran pre tačno mesec dana, saopštio je Marin trafik. Posada je poslednji put prijavila svoju lokaciju u centralnom delu Crvenog mora ranije tog dana.

Huti su započeli napade na trgovačke brodove u Crvenom moru od 19. novembra, navodno kao odgovor na izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze. Ova situacija je rezultirala uzvratnim udarima SAD i Velike Britanije na vojne mete Huta u Jemenu tokom poslednjih mesec dana.

Zvaničnici SAD i Velike Britanije još uvek nisu izneli zvaničan komentar povodom ovog napada na "Star Iris". Međutim, ova situacija svakako izaziva zabrinutost zbog eskalacije napetosti u regionu Crvenog mora.

Ovo je samo jedan od mnogobrojnih incidenata koji su se dogodili u kompleksnoj geopolitičkoj situaciji Bliskog istoka, a razvoj događaja će sigurno biti praćen sa velikom pažnjom od strane svetskih medija i političkih analitičara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading