HUTI RAKETIRALI AMERIČKI BROD: Napad se dogodio oko 150 kilometara istočno od Adena

Autor:

Svet

19.02.2024

16:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanska firma za pomorsku bezbednost Ambrej saopštila je danas da je na teretni brod u vlasništvu Sjedinjenih Američkih Država, koji je plovio pod zastavom Grčke, izvršen raketni napad u Adenskom zalivu. Plovilo je uputilo zahtev za pomoć, a u napadu nije bilo povređenih.

HUTI RAKETIRALI AMERIČKI BROD: Napad se dogodio oko 150 kilometara istočno od Adena

Foto: shutterstock

Napad se dogodio oko 150 kilometara istočno od Adena u Jemenu, a srećom, nije bilo povređenih.

Teretni brod Rubimar, registrovan u Velikoj Britaniji i upravljan iz Libana, pretrpeo je oštećenja nakon što su na njega ispaljene dve rakete iz Jemena. Posada je uspešno evakuisana, a portparol britanske kompanije za pomorsko obezbeđenje LSS-SAPU potvrdio je da trenutno nema nikoga na brodu.

Britanski vojni centar za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) takođe je potvrdio saznanja o napadu i najavio pokretanje istrage. Privatna bezbednosna firma Ambrej dodala je da se teretni brod, koji je krenuo ka Bugarskoj nakon što je napustio Horfakan u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, sada razmatraju opcije za vuču.

Portparol jemesnkih Huta Jahja Sare, prethodno je izjavio da je brod Rubimar teško oštećen u nedeljnom napadu i da postoji opasnost da potone, prenosi Tanjug.

Podsetimo, danas ranije su jemenski Huti izveli raketni napad na teretni brod koji je plovio pod zastavom Belizea kroz moreuz Bab el-Mandeb koji povezuje Crveno more i Adenski zaliv.

To je prouzrokovalo teška oštećenja na plovilu i primoralo posadu da napusti brod, saopštile su nadležne službe.

- Brod koji je bio meta napada Huta prijavio je u nedelju da je pretrpeo štetu nakon "eksplozije u neposrednoj blizini broda" - saopštio je Britanski vojni centar za pomorske trgovinske operacije (UKMTO).

KMTO je naveo da je posada napustila brod i da je bezbedna, prenosi AP. 

Od subote ujutru 66 ljudi je ubijeno u izraelskim napadima u Pojasu Gaze, uključujući žrtve napada na kamp raseljenih lica u Deir el Balahu.

- Tri osobe su poginule protekle noći kada su izraelski avioni bombardovali stambenu zgradu u Deir el Balahu, u centralnom delu Gaze - prenela je katarska TV stanica Al Džazira.

Oko sedam Palestinaca je poginulo u izraelskom napadu blizu Rafe. Izrael poslednjih dana izvodi seriju vazdušnih napada na centralna područja Pojasa Gaze, kao i na južne gradove te palestinske enklave - Rafu i Kan Junis.

Situacija će zahtevati pažljivu međunarodnu reakciju kako bi se osigurala bezbednost plovidbe u ovom delikatnom području.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading