UZAVRELA SITUACIJA U JERUSALIMU UOČI RAMAZANA: Ograničen pristup muslimanima džamiji Al Aksa

Autor:

Svet

19.02.2024

16:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu objavio je danas da će Izrael ograničiti pristup muslimanskim vernicima džamiji Al Aksa tokom predstojećeg meseca Ramazana, u skladu sa bezbednosnim potrebama.

UZAVRELA SITUACIJA U JERUSALIMU UOČI RAMAZANA: Ograničen pristup muslimanima džamiji Al Aksa

Foto: shutterstock

Ova odluka je izazvala kontroverze i različite reakcije.

Prema saopštenju iz kabineta premijera, ova odluka predstavlja uravnotežen pristup, koji omogućava slobodu veroispovesti uzimajući u obzir bezbednosne potrebe utvrđene od strane stručnjaka. Ipak, detalji o merama ograničenja nisu navedeni.

Ministar javne bezbednosti Itamar Ben Gvir, član krajnje desničarske koalicije koja podržava Netanjahuovu vladu, tvrdi da će oni koji negativno gledaju na Izrael iskoristiti ovaj događaj kako bi pružili podršku palestinskoj militantnoj grupi Hamas i podstakli nasilje. Ben Gvir ističe da je ulazak velikog broja ljudi na Brdo hrama bezbednosna pretnja za Izrael.

Hamas je, sa svoje strane, nazvao ova ograničenja "nastavkom cionističkog kriminala i verskog rata". Pozvao je Palestince u Izraelu, Jerusalimu i okupiranoj Zapadnoj obali da odbace odluku, odupru se okupaciji, i mobilizuju kako bi podržali džamiju Al Aksa.

Pristup Brdu hrama često je izvor napetosti, posebno tokom verskih praznika, uključujući Ramazan, koji počinje oko 10. marta ove godine prema britanskoj agenciji.

Džamija Al Aksa, smještena na vrhu brda u starom gradu Jerusalimu, jedno je od najsvetijih mesta za muslimane, dok Jevreji istu lokaciju poštuju kao mesto svojih hramova iz biblijskih vremena. Ova odluka Izraela dodatno komplikuje već osetljivu situaciju u regionu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading