KLJUČ STABILNOSTI JE JEDINSTVO: Prioritet politike EU usmerena ka Ukrajini i Bliskom istoku! Borelj: Razmotrićemo različite scenarije...

Autor:

Svet

18.02.2024

12:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema njegovim rečima, na Bliskom istoku je potrebno da se promoviše mirovna solucija i da se aktivno doprinese okončanju rata u Gazi

KLJUČ STABILNOSTI JE JEDINSTVO: Prioritet politike EU usmerena ka Ukrajini i Bliskom istoku! Borelj: Razmotrićemo različite scenarije...

Foto: Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borelj, istakao je danas na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji da je spoljna i bezbednosna politika EU usmerena ka žarištima u Ukrajini i na Bliskom istoku.

- Moramo pružiti bezbednosne prioritete Ukrajini i pomoći njeno pristupanje EU nakon dugogodišnjih tenzija sa Rusijom. Imamo dakle i problem sa Rusijom i moramo da razmotrimo različite scenarije - rekao je Borelj na panelu povećenom narednim geopolitičkim prirotetima Evropske unije.

Borelj je naglasio hitnost pružanja bezbednosnih prioriteta Ukrajini i podrške njenom pristupanju ekonomskom savezu dvadesetsedmorice nakon dugotrajnih tenzija sa Rusijom.

- Imamo izazov sa Rusijom i neophodno je razmotriti različite scenarije - istakao je Borelj tokom panela posvećenog narednim geopolitičkim prioritetima Evropske unije. Prema njegovim rečima, na Bliskom istoku je ključno promovisati mirovno rešenje i aktivno doprineti okončanju sukoba u Gazi.

Borelj je izrazio uverenje da postoji spremnost u EU za prihvatanje rešenja sa dve države, ali je naglasio da je potrebno postići jedinstvo među članicama Unije kako bi se to ostvarilo.

- Jedinstvo je ključno za efikasno delovanje i postizanje stabilnosti u regionu - dodao je Borelj.

Evropski zvaničnik je istakao važnost zajedničkog pristupa i saradnje u rešavanju globalnih izazova, naglašavajući da je podrška mirnim rešenjima i dijalogu ključna za postizanje stabilnosti i bezbednosti na međunarodnom nivou.

Borelj je zaključio svoje izlaganje podsećanjem na solidarnost i odlučnost EU u suočavanju sa aktuelnim izazovima, pozivajući na odlučno delovanje kako bi se prevazišle krize i izgradila sigurnija budućnost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading