VOZAČIMA SE CRNO PIŠE! Evo šta će se desiti ako vam u nekoj od zemalja EU oduzmi vozačku dozvolu!

Autor:

Vesti

10.02.2024

22:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropski parlament je predložio i da se vožnja brža za 50 km/h od dozvoljene, a u naseljenim mestima za 30 km/h, takođe uvrsti na listu ozbiljnih prekršaja, zajedno sa već postojećim prekršajima poput vožnje u pijanom stanju i izazivanja nesreće sa smrtnim ishodom.

VOZAČIMA SE CRNO PIŠE! Evo šta će se desiti ako vam u nekoj od zemalja EU oduzmi vozačku dozvolu!

Foto: Shutterstock

Evropska komisija nedavno je predložila radikalnu reformu u saobraćaju koja bi mogla da ima značajan uticaj na vozače širom Evropske unije. Ovaj predlog podrazumeva da će oduzimanje vozačke dozvole u jednoj zemlji EU važiti i za sve ostale države članice. Trenutno važeći zakoni omogućavaju da oduzimanje dozvole važi samo u državi gde je mera izrečena, bez ikakvih posledica u ostatku EU.

Jedna od ključnih tačaka ovog predloga jeste da vožnja bez dozvole postane deo "ozbiljnih saobraćajnih prekršaja", što bi značilo da bi ta vrsta prekršaja imala ozbiljne posledice po vozače.

Pored toga, Evropski parlament je predložio da se vožnja brža za 50 km/h od dozvoljene, a u naseljenim mestima za 30 km/h, takođe uvrsti na listu ozbiljnih prekršaja, zajedno sa već postojećim prekršajima poput vožnje u pijanom stanju i izazivanja nesreće sa smrtnim ishodom.


Prema podacima iz Brisela, 20.600 osoba stradalo je na putevima EU tokom 2022. godine. Ove brojke jasno ukazuju na ozbiljan problem saobraćajne bezbednosti u Evropskoj uniji i opravdavaju potrebu za ovakvom radikalnom reformom u saobraćaju.

Ovaj predlog bi mogao da ima značajan uticaj na vozače širom Evropske unije i, ukoliko bude usvojen sredinom godine, doneće velike promene u pravilima i kaznama za saobraćajne prekršaje. Očekuje se da će ova tema biti predmet intenzivnih rasprava i pažljivog razmatranja kako bi se postigao najbolji mogući balans između zaštite bezbednosti u saobraćaju i prava vozača.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading