IZRAELCI NE PLANIRAJU DA ODUSTANU OD RATA: "Pogađa nas patnja civila u Gazi, ali..."

Autor:

Svet

17.02.2024

21:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Herceg se sastao s premijerom Katara na marginama konferencije, koji posreduje u pregovorima o primirju u Gazi i puštanju izraelskih talaca koje drži Hamas.

IZRAELCI NE PLANIRAJU DA ODUSTANU OD RATA: "Pogađa nas patnja civila u Gazi, ali..."

Foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Izraelski predsednik Isak Herceg izjavio je u subotu da ga dotiče patnja nevinih palestinskih civila, ali da su vojne akcije Izraela u Gazi neophodne kako bi se suprotstavio Hamasu.

- Patnja nevinih civila u Gazi nas pogađa, ali kada imamo pravo na samoobranu i kada smo suočeni s tako ogromnim vojnim napadom, kako drugačije da reagujemo? Moramo fizički intervenisati - rekao je Herceg na sigurnosnoj konferenciji u Minhenu.

Dodao je da vojska nastoji postići to uz minimalan broj civilnih žrtava, ali da su napadi na nju izvedeni iz stambenih objekata, prodavnica i džamija.

- Kada će se palestinski civili moći vratiti kućama? To će biti moguće tek kada uništimo infrastrukturu Hamasa - rekao je Herceg, prenosi 24sata.hr.

Procenio je da su Izraelci, nakon napada Hamasa 7. oktobra, previše traumatizovani da bi danas razmišljali o rešenju dve države koje bi postojale jedna pored druge.

- Izraelci zaslužuju mir, verujem da i Palestinci zaslužuju mir, ali mir se ne može graditi sa susedima koji šire teror - rekao je i dodao:

- Miran svetu treba dati šansu, ali moramo biti realni. To se neće dogoditi dok ne nađemo rešenje za sigurnost Izraela.

Herceg se sastao s premijerom Katara na marginama konferencije, koji posreduje u pregovorima o primirju u Gazi i puštanju izraelskih talaca koje drži Hamas.

- Radimo na tome 24 sata, sedam dana u nedelji. Verujem da i druga strana želi da se stvari pomere sa mrtve tačke. Ne mogu da verujem da Sinvar ne želi ništa da učini, jer to znači da će njegovi ljudi i dalje patiti - rekao je Herceg, misleći na šefa Hamasa u Gazi Jahju Sinvara.

Razgovori u kojima su učestvovali šefovi obaveštajnih službi SAD-a, Egipta, Izraela i Katara završeni su u utorak bez napretka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading